A

Acteren op toneel is anders dan op camera

Tips van meester Jeroen

Er is een groot verschil tussen wat kinderen dagelijks zien aan acteren op tv of YouTube (of wat ze zelf doen op TikTok) en het acteren op toneel. Kinderen zijn zich daar niet zo van bewust omdat ze niet vaak naar theatervoorstellingen kijken. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: acteren op toneel is anders dan op camera, hoe ga je daarmee om?

 

‘Voor een camera kun je hele kleine dingetjes al zien en horen. Op het toneel moet je alles vergroten, omdat je niet kunt inzoomen. Vanaf een afstand moet je het kunnen zien. Dus je moet grote gebaren en grote gezichtsuitdrukkingen maken.

Ook moeten kinderen hun stem groter gebruiken en langzamer praten dan ze gewend zijn, omdat het tijd kost om het publiek te bereiken.

Het voelt voor de kinderen misschien wat overdreven. Ze zijn het niet gewend. Wat goed helpt is om via YouTube te kijken naar voorstellingen van eerdere groepen acht: wat zie je gebeuren? Waarom kan je de ene speler wel volgen en de andere niet? Waarom kun je die ene speler niet verstaan en waarom valt die andere spelers zo op? De kinderen leren dan wat wel en niet werkt op het podium.’

 

Aanvulling van Rep en Roer: de zichtbaarheid vanuit de zaal is ook de reden dat je schmink gebruikt op het podium. De gezichtsuitdrukkingen zijn beter te zien wanneer de mond, ogen, wenkbrauwen en wangen zijn aangezet. Foundation (‘pancake’) gebruik je om het gezicht minder te laten glimmen in het theaterlicht. 

Dus: acteren op toneel is anders dan op camera. Alles is groter: de bewegingen, het volume en de expressie. Dat voelt vreemd, maar wanneer je het van de publiekskant ziet, zul je begrijpen dat het belangrijk is. 

 

Lees hier meer blogs over zichtbaarheid op het podium.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Acteren op toneel is anders dan op camera