C

Concentratieoefening: om de beurt tellen

Je wilt met de repetitie beginnen, maar de kinderen schieten als stuiterballen alle kanten op. Of de opvoering gaat bijna beginnen, maar de kinderen zijn door het dolle van de zenuwen. Dan is het tijd voor een concentratieoefening: om de beurt tellen.

Hoe gaat het de oefening?

Ga in een kring zitten. Iedereen in de groep doet z’n ogen dicht. Het is de bedoeling dat je samen met elkaar tot 10 telt, maar dat niemand tegelijkertijd een getal zegt. Elk getal wordt door één iemand uitgesproken. Niemand weet wie het volgende getal zal zeggen. Zodra er meer kinderen tegelijk een getal zeggen begin je weer bij 1. Je probeert het net zo lang tot je bij 10 bent.

Aandachtspunten

  • Je mag maar één getal zeggen, niet twee achter elkaar.
  • Neem de tijd. Kinderen hebben de neiging om zo snel mogelijk bij 20 te komen. Dit vergroot alleen maar de kans dat kinderen tegelijk een getal zeggen. Tussen bijvoorbeeld de 3 en de 4 mag gerust een halve minuut stilte zitten.
  • Je kunt niet zien of iemand het volgende getal gaat zeggen, want je hebt je ogen dicht. Je kunt het wel proberen ‘aan te voelen’, door je op de groep te concentreren.
  • De kinderen hebben misschien de neiging om afspraken te maken, over wie het volgende getal noemt. Probeer dit te vermijden.
  • Wil je het moeilijker of makkelijker maken? Je kunt natuurlijk zelf beslissen tot hoeveel er geteld wordt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tot en met 5 of tot en met 20 te tellen.

Dus: als je de focus wilt vergroten voordat je gaat repeteren of de musical gaat opvoeren, gebruik dan de concentratieoefening: om de beurt tellen.

Lees hier meer blogs met oefeningen en opwarmers.

Vergroot de focus voordat je gaat repeteren of de musical gaat opvoeren

Concentratieoefening: om de beurt tellen