H

Corona: hoe doen we het nu met de musical?

Corona: hoe doen we het nu met de musical? Vanwege het coronavirus en de maatregelen daardoor loopt alles anders. Hoe gaan we daarmee om? Rep en Roer geeft van dag tot dag ideeën en inzichten.

 

26 maart 2020

Door de corona-crisis staat dit schooljaar compleet op zijn kop. Wij leven mee met jullie als leerkracht en met de kinderen die thuis zitten in onzekerheid over hoe het jaar gaat verlopen. Het zal hoe dan ook improviseren worden en niet de gezellige aanloop hebben die een normaal groep 8 jaar verdient.
Natuurlijk hebben we de laatste jaren veel online tools gemaakt om het instuderen makkelijker te maken zodat kinderen thuis de liedjes en dansjes al kunnen oefenen. Dat kan via de Rep en Roer-app en/of het Oefenlokaal op onze site. Van de musicals Verboden te voeren en Gewoon Super kunnen de kinderen in de app ook de teksten oefenen. Hopelijk hebben de kinderen hun tekstboekje al thuis of kunnen ze dat komen ophalen.

We horen terug dat veel leerkrachten manieren zoeken om de rollen alvast te verdelen.  Je kunt de kinderen een top 3 (of 4, 5) laten opgeven van hun favoriete rol. Laat bij populaire/grote/belangrijke rollen de kinderen via WhatsApp een stukje tekst inspreken of een filmpje sturen van de rol die ze graag willen. Of speel met meerdere kinderen in Zoom een scène, bij wijze van auditie. 

Wanneer de rollen zijn verdeeld, kunnen de kinderen de teksten oefenen en misschien ook samen online ze een keer doornemen op Zoom of Google hang-out. Ook kunnen ze elkaar (b.v. via WhatsApp) bellen en tegelijkertijd in hun app kijken om de dialoog te 
oefenen.

Wanneer de kinderen zich goed hebben voorbereid, kan je in kortere tijd de musical op de planken brengen. En bedenk: het hoeft niet perfect te zijn. Iedereen begrijpt dat. Het is het belangrijkste DAT de kinderen hun musical kunnen spelen. Want dat is toch een van de mijlpalen van de basisschooltijd. 

En dan nog: wat als de kinderen wel mogen spelen,  maar er geen of weinig publiek in de zaal mag zitten? Ook iets om over na te denken. Kan de musical vaker opgevoerd worden, voor een kleinere groep mensen? Mogen er weinig mensen in de zaal, maar kan er misschien een livestream komen, waardoor andere familie thuis kan meekijken?

Op onze Facebookpagina kan je met ons jouw ideeën hierover delen zodat andere hier ook weer wat aan hebben. Zo kunnen we misschien van elkaars initiatieven leren. 
https://www.facebook.com/RepEnRoer/
of speciaal voor Verboden te voeren:
https://www.facebook.com/groups/verbodentevoeren/

Je kunt ook je ideeën naar ons mailen: info@repenroer.nl.


We wensen jullie allemaal gezondheid en uithoudingsvermogen toe de komende weken. We staan klaar voor jullie vragen en opmerkingen rondom de musical.

Het team van Rep en Roer

1 april 2020

We weten inmiddels dat de kinderen in ieder geval niet voor de meivakantie nog naar school kunnen. Dus tot die tijd zullen de kinderen zich thuis moeten voorbereiden op de musical. Een aantal suggesties hiervoor is in het vorige blog hieronder te lezen. Nieuwe suggesties die we inmiddels van leerkrachten hebben doorgekregen:

  • laat de leerlingen een filmpje maken waarin ze een stukje van hun favoriete rol spelen. Stuur het door via Google Classroom, Wetransfer, of als de kinderen dat hebben TikTok of WhatsApp.
  • Je kunt de rollen live verdelen via Google Meet, of Instagram
  • de kinderen materiaal van school laten ophalen om thuis aan de attributen/decorstukken te knutselen
  • Je kunt via videobelprogramma’s als Google Meet en Zoom goed scènes oefenen. Heb je daar ervaring mee? Deel het met ons op Facebook of via info@repenroer.nl.

Dit blog verschijnt ook op onze Facebookpagina.

23 april 2020

Wat fijn dat de kinderen na de meivakantie weer naar school kunnen! Ook wel een gedoe, want hoe dan precies. Mogen ze nu wel met een grote groep op het podium staan? En wie mag er dan in de zaal zitten? We denken graag met jullie mee.

  • Het fijnst zou het natuurlijk zijn als de musical live uitgevoerd kan worden. Dat is toch een deel van het genoegen: de spanning van het moment. Maar het publiek moet 1,5 meter uit elkaar zitten. Daarmee krijg je niet iedereen in de zaal. En de opa’s en oma’s mogen er sowieso niet bij zijn. De musical opnemen en uitzenden via een livestream zou dan een mooie oplossing zijn. Dan kan het publiek thuis op het moment van uitvoering meekijken. Dit is zelfs mogelijk met gebruikmaking van verschillende camera’s. We komen hier binnenkort op terug.
  • Een film maken en die achteraf bekijken kan natuurlijk ook. Dan kan je van de presentatie van de film een feestelijk momentje maken. Veel (bioscoop)zalen staan nu leeg. Misschien mag groep 8 er wel in? Of je lanceert de musical op een vast tijdstip, zodat iedereen hem tegelijkertijd thuis kan zien op de bank, met een bakje popcorn erbij.
  • Misschien is het niet haalbaar om de musical zoals jullie hem hebben besteld uit te voeren. Als je een grote groep hebt, is het een optie om het met twee kleine groepen te doen. Wij kunnen jullie gratis van een ander tekstboek voorzien.

Heb je nog andere ideeën? We horen het graag. Stuur ons een mailtje op info@repenroer.nl.

 

Lees hier meer blogs over Corona en de musical.

Corona: hoe doen we het nu met de musical? Vanwege het coronavirus loopt alles anders. Hoe gaan we daarmee om?
Corona: hoe doen we het nu met de musical?

 

 

 

Corona: hoe doen we het nu met de musical?