B

De aanloop naar de musical

Door Ivo van Meurs, leerkracht groep 8

Met de eindmusical begin je meestal pas als het schooljaar flink gevorderd is. Toch zullen veel kinderen hier al regelmatig aan denken. Maar in aanloop naar de musical is het wel leuk om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Wanneer gaan de kinderen optreden, wanneer beginnen ze met oefenen en wanneer ga je de musical aan ze voorlezen? Soms is het ook leuk om ze naar hun mening over de musical van het vorige jaar te vragen. Op deze manier gaat de musical nog meer leven dan het toch al deed…

Dramales

De manier om kinderen te laten wennen aan allerlei aspecten van de musical is door elke week een les drama te doen. Via allerlei leuke lessen en oefeningen zullen de kinderen zich steeds meer durven en kunnen uiten en leren ze alvast een beetje wennen aan wat er allemaal bij een eindmusical komt kijken.

De titel

De dagen voordat je de musical voor gaat lezen, kun je elke dag een tipje van de sluier oplichten. Begin bijvoorbeeld met de het noemen van titel en vraag aan je klas waar zij denken dat de musical over zou kunnen gaan.

De personages

De volgende dag kun je dan één of meerdere karakters uit de musical onthullen. Wat zouden deze personen met de musical te maken kunnen hebben?

Stukjes tekst

Lees was korte fragmentjes voor uit de musical zonder dat je hierdoor teveel informatie weggeeft. Op deze manier wordt het plaatje bij de kinderen steeds completer en zullen ze steeds nieuwsgieriger worden.

De trailer

Voor het voorlezen kun je de trailer op de website bekijken. Dan zien ze echt waar het verhaal over gaat en of de ideeën die zij hadden ook daadwerkelijk in de musical zitten.

Voorlezen

Beloof je klas dat je de musical op een bepaalde dag zal voorlezen en doe dit dan een dag eerder. Klinkt misschien een beetje flauw, maar de verrassing is dan des te groter en het zal het enthousiasme alleen nog maar groter maken!

 

Lees hier meer blogs over beginnen met de musical.
Lees hier het blog van juf Maike over het tijdspad van de musical.

De aanloop naar de musical

 

 

De aanloop naar de musical