D

De dansjes instuderen

Tips van meester Jeroen

Niet alle leraren zullen zich comfortabel voelen met dansen voor de klas. Rep en Roer biedt gelukkig veel tools om hierbij te helpen, zoals de app en het Oefenlokaal. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: de dansjes instuderen, hoe pak jij dat aan?

Ik ben geen danser of choreograaf, maar gelukkig krijg je op de site hele duidelijke dansinstructies die je gewoon aan kunt zetten. Kinderen gaan staan en doen mee. Je hoeft zelf niet te dansen. Wel kun je ze natuurlijk coachen door een opdracht mee te geven: nu met meer enthousiasme, probeer naar voren te blijven kijken, probeer niet te fronsen, etcetera.

Vaak heb je in de klas wel een groepje kinderen dat van dansen houdt die de stukken waar geen dans voor is willen invullen en dat hun klasgenoten willen aanleren. Dat gaat dan net even wat soepeler dan wanneer ik het zou doen. En als je niks hebt wat betreft danskinderen zou je altijd gewoon nog kunnen laten uitbeelden wat je zingt met gebaren en poses. Want het is wel leuk als er wat beweegt.

Wij doen verder vaak dat de kinderen tijdens de dansen zijn opgesteld in een aantal rijen en dat er bij elk lied een andere rij vooraan staat. Zodat het niet steeds de goede dansers zijn die vooraan staan, maar dat iedereen gezien wordt. Dan krijg je toch een dynamisch beeld.

 

Resumé: de dansjes instuderen, hoe pak je dat aan?

  • je hoeft zelf geen danser te zijn
  • laat het oefenlokaal en de app hun werk doen
  • schakel voor de overige liedjes kinderen in die houden van dansen 

 

Lees hier meer blogs over dansen.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

De dansjes instuderen