B

De musical buiten opvoeren

Meestal vindt de opvoering van de groep 8 musical plaats in de school zelf of in een nabijgelegen theater. Maar je kunt ook de musical buiten opvoeren. Op het schoolplein of een andere buitenlocatie. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan?

Voordelen

De musical buiten opvoeren heeft een hoop voordelen. Zo hebben de spelers hebben veel ruimte. Zeker bij grote groepen en een klein podium in de school is dit fijn.

Daarnaast is het, zowel de spelers als het publiek, niet zo heet buiten. We kennen allemaal het gevoel van de snikhete juli-avond waarop je met z’n allen opgepropt zit in de school. Buiten kun je genieten van de avondzon in combinatie met een verfrissend briesje.

Een ander voordeel is dat je in je decor en spel gebruik kunt maken van de buitenomgeving. Een boom kan echt een boom zijn (bijvoorbeeld in de dierentuin uit de musical Verboden te voeren). Je kunt  deuren gebruiken om vanuit te spelen. Met ramen kun je ook de hoogte gebruiken (bij de serenade uit de musical Betoeterd). En omdat er meer ruimte is, kun je grotere attributen gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een speler echt op te laten fietsen (musical Het laatste level).

Nadelen

Buiten opvoeren heeft ook een paar nadelen. Hoewel de kans klein is begin juli, kán het natuurlijk gaan regenen. Als dat zou kunnen gebeuren, zorg dat je daarop bent voorbereid. 

Daarbij kan de verstaanbaarheid moeilijker zijn, omdat je je in een open ruimte bevindt waar het geluid verwaait. Ook kan je meer last hebben van achtergrondgeluiden zoals verkeer of wind.

Oplossingen

Een beetje regen is niet erg. Zorg wel dat je een scenario hebt voor als het echt gaat regenen. Dat je partytenten of een andere overkapping kunt plaatsen voor het publiek of dat je de mogelijkheid hebt om de voorstelling te verzetten.

Oefen ook buiten, waardoor je kunt wennen aan hoe je je stem moet gebruiken. Laat kinderen tijdens de repetitie meeluisteren naar elkaar. Gebruik eventueel (draadloze) microfoons die spelers aan elkaar kunnen doorgeven.

 

Lees hier de ervaringen van de Dominicusschool uit Utrecht die hun musical buiten hebben opgevoerd.
Lees hier de ervaringen van de Pallas Athene uit Amersfoort die hun musical buiten hebben opgevoerd.

De musical buiten opvoeren. Wat zijn de voor- en nadelen?

De musical buiten opvoeren