D

De musical live uitzenden op internet

Met veel publiek dicht op elkaar in een theater of klaslokaal, dat zit er deze zomer helaas niet in. ‘Maar de musical moet doorgaan’, horen wij heel veel leerkrachten zeggen op onze email en op social media. Dat vergt dit jaar dus extra creativiteit. Ook wij van Rep en Roer zijn dit jaar bij een paar scholen betrokken om mee te helpen. We merken dat er nog veel onduidelijk is. Wat we wel kunnen doen, is alvast oplossingen bedenken voor als we met weinig of zelfs geen publiek mogen uitvoeren en toch met de groep een spannend moment willen creëren.  Rep en Roer denkt mee over de musical in coronatijden: de musical live uitzenden op internet. Livestreamen, hoe doe je dat?

Wat nou als we een live-uitzending doen waarbij ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en iedereen die wil die musical kan bekijken en er toch een beetje bij is? Dat is natuurlijk in 2020 met internet heel goed mogelijk. Er zijn zelfs een paar goede opties die helemaal niet zo moeilijk zijn om te regelen. In de vorige blogs hebben we al uitgelegd dat de musical-film online zetten op YouTube of Facebook niet moeilijk is. Maar beide platforms bieden ook een optie aan om live iets te filmen en het aan de wereld of een select clubje mensen te laten zien. Sterker nog, tegenwoordig kan je met een smartphone en een 4G verbinding prima iets filmen en het ter plekke uitzenden.

De voordelen van live gaan

  • De kinderen gaan echt live uitvoeren wat spannend en feestelijk is. 
  • Er kunnen heel veel mensen meekijken, zelfs opa’s en oma’s en vrienden die er normaal niet bij hadden kunnen zijn.
  • De meeste techniek zit al in je broekzak of is op school aanwezig. Er zijn zeker ouders of leerlingen die het heel leuk vinden om met simpele middelen een leuke live-verbinding op te zetten.

De nadelen van live gaan

  • Het gaat echt allemaal in een keer, dus dat is extra spannend met techniek erbij. Werkt alles wel en kan iedereen thuis de links vinden? Goed van te voren testen dus en een proef draaien.
  • Je mist misschien interactie met de zaal. Hopelijk kunnen er in de zaal verspreid een paar meesters/juffen en hulpouders zitten die hard joelen en klappen.
  • De techniek is een verantwoordelijkheid erbij. Maar als het lukt is het misschien een uitbreiding waar je nog jaren plezier van kan hebben.

We bespreken twee mogelijkheden om live te gaan: op Facebook en op YouTube.

Goed om te weten

  • Neem voor de zekerheid de stream ook op. Mocht het signaal toch wegvallen dan kan er altijd voor gekozen worden om als noodoplossing toch deze opname nog een keer live te zetten en als première te bekijken met elkaar.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over de muziekrechten. Als je de musical bij ons hebt aangeschaft, zitten daar ook de opvoerrechten bij voor deze periode.
  • Inventariseer vooraf of alle kinderen in beeld mogen komen. Op een foto kun je eenvoudig nog een kind onzichtbaar maken, maar in een livestream niet.

Live op Facebook

Dit is heel eenvoudig. Iedereen met een smartphone en de Facebook-app kan in een paar klikken live iets de wereld in slingeren. In de vorige blog over je film op Facebook zetten, hebben we het al gehad over een besloten groep aanmaken en daarin je publiek uitnodigen. Maak van tevoren een besloten groep aan en laat je publiek lid worden van die groep. Laat iedereen weten op welk moment je de musical daar live  gaat uitzenden.

Klik op live onder ‘schrijf iets’.
Op de volgende pagina klik je op live-video starten.

Alles wat je nu filmt wordt meteen uitgezonden op Facebook en alleen de mensen in je groep kunnen dit zien (belangrijk voor de privacy!) Nadat je de video stopt, wordt de video opgeslagen op Facebook zodat ouders en kinderen later hier in deze groep de video kan terugkijken. Dus je hebt meteen een aandenken. 

Live op YouTube

Live gaan op YouTube is met je smartphone niet mogelijk voor iedereen, maar op laptop met webcam wel.
Zorg dat je bent ingelogd met je google account op YouTube.
Klik boven in de pagina op ‘live gaan’.

Vul alle gegevens in op deze pagina en hier kan je de live-stream inplannen. 

Op de volgende pagina kan je nog details aanpassen en een leuk voorkantje van je filmen kiezen en misschien wel het belangrijkste: hier kan je op ‘delen’ klikken om iedereen een link te mailen waar ze de video live kunnen bekijken.

In dit laatste plaatje ga ik de live-stream openbaar zetten. Openbaar dus iedereen kan de live-stream zien en later zoeken op de titel. Kies (in plaats van ‘openbaar’) ‘verborgen’ zodat niemand de live-stream kan opzoeken en de privacy van de kinderen gewaarborgd is. Maak afspraken met ouders wanneer deze live-stream als die opgeslagen is, weer verwijderd wordt. Want nadat de live-opname gestopt is maakt YouTube de video klaar voor normaal YouTube gebruik en kunnen mensen na de uitzending op deze link de video bekijken.

 

Voor- en nadelen van livestreamen op Facebook

Voordeel: iedereen die op Facebook zit, krijgt terwijl de show gestart wordt een melding of kan naar de groep gaan en mee kijken.

Nadeel: je moet een Facebook account hebben om mee te kijken en je moet ook nog eens lid zijn van de besloten groep. Openbaar live gaan kan natuurlijk wel en daarna kan je de film verwijderen.

 

Voor- en nadelen van livestreamen op YouTube

Voordeel: iedereen met een link kan de musical nu bekijken. Mail de link naar iedereen die mag kijken en het publiek hoeft alleen maar op de link te klikken.

Nadeel: het vergt iets meer instelling om een goede link aan te maken en die iedereen te mailen. Op het afgesproken tijdstip kan je hiermee live gaan. Maar stop je de video dan kan je niet weer de video oppakken. Mensen gaan vaak 15 minuten voor het afgesproken tijdstip al online om te testen en blijven online. Dan blijven ze online tot een tijdje na de show. Dit moet je dus gewoon een paar keer getest hebben om spanning op de avond zelf te voorkomen. 

 

Kan de verbinding wegvallen?

Ja dat kan zeker. Een sterk wifi signaal is dus heel belangrijk of nog beter: Een UTP kabel naar de modem is natuurlijk het allerbeste! Je kunt hier kijken hoe snel jouw internetverbinding met wifi is op school. Je moet vooral naar de uploadsnelheid kijken van je speedtest.

Als de verbinding even wegvalt, is het overigens niet het einde van de wereld. Thuis stopt het beeld even, maar zal daarna weer gewoon verder gaan. Pas als je YouTube de instructie geeft om de livestream te stoppen, zal de opname ook echt stoppen. Ga dus gewoon door.

Vraag in ieder geval iedereen die er bij betrokken is de telefoons uit te zetten en kijk of er stoorzenders in de buurt staan die het wifi signaal kunnen verstoren. Zet die apparaten dan uit.

Met een goede smartphone of goede laptop met webcam kan je dus prima een verbinding opzetten. Maar het wordt pas echt leuk als je met meerdere camera’s kunt filmen en kunt schakelen tussen beelden. In de volgende blog gaan we onderzoeken hoe je dit met eenvoudige middelen zelf kan opzetten. 

Lees hier meer blogs over corona en de musical.

De musical live uitzenden op internet