D

De rolverdeling

Je rol krijgen is heel leuk en spannend. Maar het kan soms een grote teleurstelling zijn als je niet de rol krijgt die je had gehoopt. Er zijn ook altijd rollen die in eerste instantie minder populair zijn, omdat je niet zo snel kunt zien wat daar leuk aan is. Hoe maak je een goede rolverdeling? Hieronder wat ideeën.

Wat is leuk aan elke rol?

Focus na het samen lezen van het script op de personage-beschrijvingen. Wat is er leuk aan elke rol? Heeft die rol een act, een liedje, een grappige karaktereigenschap? Veel of weinig tekst? In welke scène staat hij/zij centraal? Als het personage weinig tekst heeft, is er vaak wel veel te acteren.

Voorkeuren opgeven

Dan kun je de kinderen het onderstaande formulier in laten vullen met hun vier voorkeursrollen, en eventueel andere dingen die ze graag in de musical zouden willen doen. Daarnaast kunnen ze een filmpje sturen om hun keuze toe te lichten en/of een stukje te acteren of zingen van hun favoriete rol.

Puzzelen

Vervolgens zet je de 1e t/m 4e keuzes van iedereen  in een schema. Daarmee kun je gaan puzzelen. Natuurlijk kijk je naar wie de rol leuk kan spelen. Maar ook speelt bij de definitieve rolverdeling mee wie een uitdaging kan gebruiken, wie je het gunt, en wie z’n best heeft gedaan op het filmpje bijvoorbeeld.

Rolverdeling bekend maken met een brief

Van het uitdelen van de rollen kun je echt een moment maken. Geef ze een onderstaande brief die ze tegelijk mogen opmaken, met daarin de rol die hij/zij gaat spelen, en eventueel daarin waarom je hem/haar deze rol hebt gegeven.  Dan kunnen ze het eerst even rustig zelf lezen, voordat ze het met de rest van de klas konden delen.

Kleine rollen achter de hand

Het is fijn voor de kinderen om te weten waarom je hen juist die rol hebt gegeven. Natuurlijk is nooit iedereen 100% tevreden. Handig is het als je dan wat kleinere rolletjes achter de hand hebt die je nog kunt verdelen. In Over de kop heb je bijvoorbeeld de vrijwilligers van de Virtual Reality achtbaan. Andere kinderen laat je schitteren in een dans die alleen met een klein groepje wordt gedaan. Of laat je een stukje solo zingen. En een ander maak je blij met een verantwoordelijke rol achter de schermen, zoals het bedienen van de pop Langnek.

Downloads

Formulier rolvoorkeur

Voorkeuren rolverdeling musical

Voorbeeld rollenbrief

Deze blog is er een in de reeks ‘Het dagboek van Rep en Roer’. Rep en Roerders Sander en Meike helpen bij het instuderen van de musical op OBS De Koekoek in Utrecht. Net als alle leraren proberen we dingen uit, lopen we tegen dingen aan en lossen we ze op.
Meer dagboekblogs? Zie Stap voor stap – met Rep en Roer

Klik hier voor meer blogs over rolverdeling.
Klik hier voor tips van leraar24.nl over de eindmusical.

De rolverdeling