D

De technische doorloop

We kennen de generale repetitie: de laatste doorloop voor de echte voorstelling waarbij alles ‘echt’ is: met kostuums, schmink, decor, rekwisieten, licht en geluid.

Voor de generale zijn er natuurlijk veel repetities geweest. Waarschijnlijk hebben jullie de voorstelling al ook vaker achter elkaar doorgespeeld. Maar misschien was dat niet op het podium waar de echte voorstelling plaats gaat vinden. Of waren de rekwisieten en het decor toen nog niet af. Of deden jullie dat zonder de microfoons en de belichting die jullie bij de voorstelling willen gaan gebruiken. Dan kan het zijn dat er tijdens de generale opeens een heleboel dingen tegelijk nieuw zijn. Dat kan problemen opleveren.

Een technische doorloop voor de generale kan dat voorkomen. Tijdens deze doorloop richt je je op de techniek: is de uitversterking goed? Kunnen de kinderen de muziek goed horen? Is het podium goed uitgelicht? Op welke plek moeten de kinderen staan om in het licht te blijven? En als de kinderen voor het eerst op het echt podium spelen: waar sta je op het toneel? Waar ga je op en af? Waar laat je je rekwisieten in de coulissen?

Tijdens de technische doorloop kun je afspreken dat je niet alle scènes uitspeelt. En dat je het spel soms onderbreekt om een technisch probleem op te lossen. Of je spreekt af dat je niet de dialogen doet, maar wel het opkomen, placeren (wie staat waar), het afgaan en het zingen van de liedjes.

De technische doorloop