S

De vierde wand doorbreken

We kennen theatertermen als coulissen, rekwisieten, scènes, … Misschien heb je ook wel eens gehoord van ‘de vierde wand’. Wat wordt daarmee bedoeld? En wat betekent ‘de vierde wand doorbreken’?

De vierde wand is de voorkant van het toneel in de theaterwereld. De eerste drie wanden zijn de zijkanten en de achterkant van het toneel en de vierde wand is een denkbeeldige wand tussen het publiek en het podium. Het publiek kan door deze wand kijken naar de gebeurtenissen op het podium, maar voor de personages in de musical is het publiek onzichtbaar.

Een paar eeuwen geleden was de vierde wand afwezig in het theater. Acteurs waren gewend naar het publiek toe te spelen. Teksten werden als het ware voorgedragen aan de toeschouwers.

In de loop van de 19e eeuw veranderde dit. Men wilde een zo levensecht mogelijke voorstelling maken. Men koos voor een andere aanpak. Acteurs begonnen het publiek te negeren en richtten hun teksten voortaan rechtstreeks tot een mede-acteur. Ze zochten geen direct contact meer  met het publiek. Hierdoor ontstond als het ware een denkbeeldige muur tussen het publiek en de toneelspelers: de vierde wand.

Tegenwoordig vinden we het leuk om de vierde wand af en toe te doorbreken. Een goed voorbeeld hiervan is de Netflixserie House of Cards, waar de acteur die de president speelt, zich af en toe rechtstreeks tot de camera wendt.

In musicals van Rep en Roer wordt de vierde wand ook regelmatig doorbroken. Het publiek wordt dan direct aangesproken en gaat daardoor deel uitmaken van het verhaal. Zij zijn dan de gasten op het Tweedehands festival (Zo goed als nieuw), toeristen in Parijs (Het laatste level) of de apen in het dierenpark (Verboden te voeren). 

 

Lees hier het blog over theatertermen
Lees hier nog meer theatertermen verzameld door Musicalweb

De vierde wand doorbreken
Wat betekent dat?
De vierde wand doorbreken