D

Drie eenvoudige zangtips

Zingen: niet voor elke leerkracht makkelijk om te begeleiden. Hoe kun je het beter laten klinken zonder het voor te hoeven doen? We vroegen drie medewerkers van Rep en Roer naar hun belangrijkste zangtip. Hieronder vind je drie eenvoudige zangtips.

Tip van meester Sander

“Ik maak de kinderen eerst bewust van de vorm van het lied: wat is het couplet, wat is de pre-chorus (verbindingsstukje naar het refrein), en wat is het refrein?Dan vertel ik dat we de zang in drie trappen gaan opbouwen: Couplet: gewoon zingen, pre-chorus: een schepje er bovenop, refrein: uit je dak!

Tip van zangjuf Meike

“Ik ben dirigent van een kinderkoor op een basisschool. We waren een keer aan het repeteren en het koor zong best mooi, maar het bleef een beetje timide. Natuurlijk heb ik allerlei stemoefeningen en muzikale trucjes om de zang goed te laten klinken. Maar deze tip kan iedereen gebruiken. Ik zei: ‘Het klinkt prachtig. Maar nu luid, zónder te schreeuwen.’ Het is misschien wat voor-de-hand-liggend, maar het werkte als een tierelier. Het was meteen een volle, energieke klank.”

Tip van meester Jeroen

“Kinderen hebben de neiging de woorden kort te zingen. Ze gaan dan te snel naar de medeklinker toe. Op medeklinkers kun je niet zingen, die stoppen de klank juist. Dus mijn tip is altijd: ‘maak de klinkers lang.’ Je hoort meteen dat het effect heeft!”

Heb jij een goede tip? Mail het ons op info@repenroer.nl

Lees hier meer blogs over zingen.

Hoe kun je het beter laten klinken zonder het voor te hoeven doen?

 

Over Rep en Roer

Rep en Roer Musicals maakt musicals voor het basisonderwijs, zoals afscheidsmusicals en kerstmusicals. Het is bijzonder om samen met de klas waar je zoveel jaren mee bent opgetrokken, de basisschooltijd af te sluiten door een musical uit te voeren. Aan dit leuke en leerzame proces willen wij graag bijdragen. Wij zorgen voor een goedlopend verhaal met humor en onderliggende boodschap en pakkende, gevarieerde liedjes. Wij scheppen de voorwaarden waaronder alle kinderen kunnen stralen. Het instuderen van een musical kost veel tijd. Wij hopen leerkrachten veel uit handen te nemen door onze musicals zoveel mogelijk op maat aan te bieden en van instudeer-ondersteuningen te voorzien.

Extra leuk vinden wij het als we met onze werkzaamheden een goed doel kunnen steunen. De afgelopen jaren was dat War Child. Vanaf 2021 zullen we Kinderhulp gaan steunen. Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. Kinderhulp helpt met iets groots, of iets kleins. Zodat ook zij het gevoel hebben erbij te horen en gelijke kansen krijgen voor de toekomst. Wij steunen kinderhulp met een vast bedrag per verkochte musical.

War child

Drie eenvoudige zangtips