E

Een open doekje

We kennen theatertermen als coulissen, rekwisieten, scènes, … Misschien heb je ook wel eens gehoord van ‘een open doekje’. Wat wordt daarmee bedoeld? En wat betekent ‘een open doekje in ontvangst nemen’?

Wat is een open doekje?

Een open doekje staat voor applaus middenin een voorstelling. Meestal applaudisseert men alleen achteraf, of na een lied. Maar soms is een act zo grappig, goed gespeeld of gezegd dat er een spontaan applaus op volgt. Dit noem je: een open doekje krijgen. Het geeft spelers de motivatie om zo door te gaan.

De uitdrukking komt van het feit dat er geapplaudisseerd wordt terwijl het doek nog open is. In het traditionele theater sluit het theaterdoek als de voorstelling voorbij is en volgt daarna het slotapplaus. Buiten toneelkringen wordt het ook als uitdrukking gebruikt in figuurlijke zin wanneer iemand succes oogst.

Wat als je een open doekje krijgt?

Wanneer je een open doekje, dus spontaan applaus ontvangt, is het belangrijk om het spel even te onderbreken tot het uitgeklonken is. Als je ondertussen doorspeelt zal namelijk een deel niet hoorbaar zijn. Je kunt als speler even bevriezen in je spel of ervoor kiezen het applaus in ontvangst te nemen met een glimlach of een kleine buiging.

Meestal weet je niet van tevoren wanneer dit gaat gebeuren. Als er publiek in de zaal zit, weet je vaak pas hoe een grap valt of wat het effect is van die ene beweging. In de Rep en Roer musical Het laatste level kan Pierrot bijvoorbeeld een open doekje ontvangen na de act met de bloem die ze opvoert voor de toeristen. Of straatverkoper Lowie wanneer hij, net tevoorschijn gekomen uit de vuilniszak waarin hij zich verstopte voor de gendarme, aan het publiek vraagt: ‘Eiffeltorentje kopen?’

 

Lees hier meer blogs over theatertermen.
Lees hier een blog over applaus van Vaye Musicaltheater.
Lees hier nog meer theatertermen verzameld door Musicalweb.

Wat betekent 'een open doekje'?

Een open doekje