E

Speloefening: emoties vergroten

Door Ilse Wouters, theaterdocent

Als je met je klas een musical gaat instuderen, kan het leuk en nuttig zijn om wat speloefeningen te doen, om wat vrijer te worden in het toneelspelen. Theaterdocent Ilse Wouters legt de speloefening: emoties vergroten uit. Dit spel is bedoeld om emoties te leren spelen. Het spel gaat als volgt:

Zet vier stoelen naast elkaar, met een beetje ruimte ertussen op de spelvloer. De eerste speler begint op stoel 1 met bijvoorbeeld de emotie ‘zenuwachtig’. Op stoel 1 speel je de emotie klein; wel zichtbaar, maar klein. Dan klapt de juf/meester in zijn handen: de eerste speler schuift door naar stoel 2 en de tweede speler gaat op stoel 1 zitten. Op stoel 2 wordt de emotie ietsje groter en levendiger. Dan weer een klap: de derde speler gaat op stoel 1 zitten, de rest schuift door. Op stoel 3 wordt de emotie nog groter en luider. Op stoel 4 is de emotie op het àllergrootst! Tot je niet meer groter kunt!

Zo gaat het eindeloos door, want na iedere klap komt er een nieuwe speler op stoel 1 en na stoel 4 ga je aan de kant zitten. Gaandeweg geeft de juf/meester een nieuwe emotie aan. Houd het spel levendig en blijf precies vergroten. Uiteraard mag er geluid en/of korte zinnetjes bij, maar zorg dat het fysiek spel blijft en dat ze niet alleen maar babbelen.

Vind hier meer blogs met opwarmers.
Vind hier opwarmoefeningen van Meester in de kunst.

Speloefening: emoties vergroten