Hard praten, hoe leer je dat aan?
Tips van meester Jeroen
Een speler maakt een leuke grap, maar de grap komt niet over omdat hij te zacht gezegd wordt. Een andere speler acteert prachtig, maar alleen de voorste rij heeft het kunnen verstaan. Op het podium moet je harder praten dan normaal, anders bereik je het publiek niet. Maar dat voelt onnatuurlijk voor de kinderen. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: hard praten, hoe leer je dat aan?
‘In elke klas zitten wel kinderen die hard praten van nature en kinderen die dat heel erg moeilijk vinden. De valkuil is dat je de neiging hebt om niet dichterbij komen als je een kind niet kunt verstaan. De truc is om juist verder weg van het kind te gaan staan en te vragen: doe het nu nog eens. Dan krijgen de kinderen de natuurlijk reflex om harder te gaan praten omdat ik verder weg sta.
Een andere truc die ik wel eens gebruik is dat ik andere kinderen inschakel: zeg jij deze zin eens, en nu jij. Of een keer met de hele groep. En nu jij weer alleen. Deze wisselwerking geeft energie. Iedereen heeft het net gezegd, dan durf ik het ook.
Een andere manier is buiten repeteren. Dan verwaait het geluid nog eens extra en heb je meer omgevingsgeluid waar je als spelers overheen moet komen. Ook hier kun je weer verder weg gaan staan en vragen: doe het nog eens.
Wanneer je steeds de nadruk erop legt door ‘harder, harder’ te roepen, dan wordt het een berg waar een kind tegenop gaat zien. Beter: doe het nog maar eens.’
Resumé: Hard praten hoe leer je dat aan?
- kom niet dichterbij, maar ga juist verder weg staan van de speler
- schakel de groep in bij het oefenen
- repeteer een keer buiten
Lees hier meer blogs over stemgebruik.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.
Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.