Z

HELP, de musical begint!

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

‘Help, de musical begint!’ Juf Marijke van Geflipt?! over de dingen die je moet weten voor je op moet. Bekijk hier het filmpje met je klas.

Help, de musical begint!

Het moment is daar… je gaat de afscheidsmusical BIJNA opvoeren. Je hebt geoefend, je goed voorbereid en nu is het tijd voor de allerlaatste aanwijzingen. Je bent inmiddels geen musical beginner meer, maar een pro. Dus hierbij nog de vijf laatste handige trucjes die je MOET weten voordat je opgaat. 

Truc 1: hoe houd je je microfoon vast

Microfoonles! Moet jij straks ook praten in een microfoon? Let op: houd de microfoon niet verticaal, dan kan niemand je verstaan. Houd hem met het mondstuk voor je mond, dus bijna horizontaal. En ja, je kan dit nog even oefenen met een deofles vanavond op je kamer.

Truc 2: relax

Relax voordat de musical begint. Doe samen met je vrienden nog even een goede yell, geef iedereen een high five en ontspan. Lukt dit niet? Kijk dan nog even twee kattenfilmpjes, want het schijnt dat je daar ook heel relaxed van wordt.

Truc 3: kijk over de hoofden heen

Truc 3 gaat over de zaal in kijken. Tot nu toe voerde je de musical steeds op voor je klas. Maar bij de echte opvoering zit er een zaal vol met mensen. De truc is dan om net iets over de zaal heen te kijken. Voor het publiek lijkt het net alsof je ze aankijkt, maar dat doe je niet. Want als je iedereen aan gaat kijken, ben je zo afgeleid als een bromvlieg. ‘He dat is mijn opa, opa.. vindt u het leuk? ‘ Nou ja, dat dus. Dus kijk net over het publiek heen en jij hebt alle rust en concentratie voor jouw tekst.

Truc 4: het is niet erg als er iets fout gaat

Onthoud: Er gaat altijd iets fout. Ik ben nu 11 jaar juf van groep 8 en er is nog nooit een afscheidsmusical helemaal goed verlopen. Maar dat weten alleen ik en de kinderen uit mijn klas. Want het publiek heeft dat helemaal niet door gehad. Vergeet iemand dus zijn tekst? Vergeet iemand een attribuut? Of gaat een solo verkeerd? Los het met elkaar op. Bedenk snelle oplossingen en improviseer. Dat kunnen jullie!

Truc 5: geniet in de coulissen

En dan nu de belangrijkste: geniet van je tijd in de coulissen. Je hebt straks een podium waarop jullie toneelspelen. Als je nog niet op hoeft, sta je vaak te wachten aan de zijkant van het podium: de coulissen. In de coulissen is het belangrijk om niet te praten. Echt geen woord. Het publiek hoort dat en je wilt juist dat ze kijken naar het podium. Wat je wél moet doen in de coulissen is genieten. Dit is één van je laatste momenten op de basisschool. Jullie hebben hier lang naartoe gewerkt.

Oke pro’s, nu zijn jullie echt klaar om op te treden. Heel veel plezier!

 

Help, de musical begint! Juf Marijke van Geflipt?! over de dingen die je moet weten voor je op moet. Bekijk hier het filmpje met je klas.
Help, de musical begint!
Bekijk hier meer tips van juf Marijke.
Vind hier meer blogs over vlak voor de voorstelling.
bekijk hier het filmpje op YouTube.
HELP, de musical begint!