H

Het kiezen van de musical

Jullie gaan een afscheidsmusical opvoeren. Dan is het allereerste begin natuurlijk het kiezen van de musical. Waar vind je die, waar let je op met kiezen en hoe betrek je de kinderen bij de keuze? Hieronder een aantal tips.

  • Ga online op zoek naar een afscheidsmusical. Laat eventueel de kinderen meezoeken.
  • Vaak kun je via de site van musicalproducenten heel veel te weten komen over de musical. Via een kort introductiefilmpje kun je snel een indruk krijgen. Je kunt vaak online een deel van het script en de handleiding lezen, de muziek beluisteren en soms ook reacties lezen van leerkrachten die de musical eerder hebben uitgevoerd. Wil je meer weten? Bij Rep en Roer Musicals is het mogelijk om een digitale proefzending aan te vragen, waarbij je het volledige script kunt lezen dat geschikt is voor het aantal spelers dat jij hebt. 
  • Kijk of er extra’s beschikbaar zijn die jij handig vindt: bijvoorbeeld dansinstructiefilmpjes, karaokefilmpjes voor de zang of een app waarmee de kinderen zelf kunnen oefenen.
  • Kies drie musicals die je aanspreken en die bij je klas passen. Je kunt letten op: is de lijn van het verhaal leuk en helder, spreken de liedjes aan, is het aantal rollen geschikt. Maar ook: krijg je er energie van, zie ik dit mijn leerlingen doen?
  • Presenteer de drie genomineerden in de klas door het introductiefilmpje te laten zien op het digibord en/of het verhaal voor te lezen. Laat de klas vervolgens (eventueel blind: ogen dicht en hand opsteken) stemmen. Als er tussen de twee musicals die het hoogste scoren weinig verschil is qua voorkeur, laat ze dan opnieuw tussen deze twee musicals kiezen.

Veel succes met het maken van de keuze!

Lees hier meer blogs over beginnen met de musical.
Klik hier voor de overzichtspagina van alle schoolmusicals: Musical op school.

Het kiezen van de musical