H

Hoe maak je een leuk programmaboekje?

Door Ivo van Meurs, leerkracht groep 8

Netjes opgevouwen in de handtas van de trotse oma, vol met vouwen en kreukjes door de lichtelijk zenuwachtig moeder of losjes keer op keer opgerold door de al net zo nerveuze vader. Het programmaboekje is altijd een belangrijk onderdeel van de musical. Als aandenken achteraf, maar vooral om het publiek voor te bereiden op wat komen gaat. Hoe maak je een leuk programmaboekje?

  • Een mooie voorkant. Hier kan je heel goed de voorkant van de musical zelf voor gebruiken. Dit is vaak een leuke en pakkende illustratie die samen met de titel van de musical meteen al iets zegt over het verhaal. Ook leuk is het als de kinderen zelf een voorkant tekenen. Voor de goede tekenaars uit de klas een mooi moment om hun talenten te kunnen laten zien!
  • De verhaallijn. Voor de leerkracht en de kinderen kent de musical geen geheimen meer. Tegen de tijd dat jullie klaar zijn voor de uitvoering kunnen jullie de musical wel dromen! Toch is dit voor het publiek in de zaal heel anders. Zij zien de musical voor de eerste keer en dan komt er meteen ook heel veel op ze af. Vooraf het publiek in het kort vertellen waar de musical over gaat kan er voor zorgen dat ze nog meer in het verhaal komen te zitten en dat komt het kijkplezier alleen maar ten goede.
  • De rolverdeling. De meeste programmaboekjes vermelden wie welke rol speelt. Wat dit nog leuker maakt is als je daar ook heel kort het personage schetst. Wat voor persoon is dit? Wat is zijn karakter? En heeft hij iets waar we speciaal op moeten letten? Doe dit zo kort mogelijk en geef natuurlijk niet teveel weg!
  • Foto’s. Wat het programmaboekje helemaal af maakt is het maken van foto’s van de kinderen in hun musicalrol. Plaats deze foto’s dan bij het stukje rolverdeling. Voor het publiek is het zo heel overzichtelijk om te zien wie wat speelt en hoe diegene er op het toneel uitziet. De foto’s maken voor dit programmaboekje heeft ook twee voordelen: op dat moment heb je meteen de kleding die bij een personage hoort compleet en het zal de voorpret alleen maar vergroten!

Wie maakt het boekje? Bij de rolverdeling heb ik het gehad over kinderen die misschien een beetje teleurgesteld konden zijn met hun rol. Voor deze kinderen is het heel leuk om deze taak op zich te nemen. Laat de kinderen ook zoveel mogelijk zelf doen. Een gave tekening voor de voorkant, de foto’s maken en de stukjes tekst voor bij de rollen maken. Ook het kopiëren van het boekje is iets wat ze prima zelf kunnen doen. Het programmaboekje, iets dat zeker op je programma zou moeten staan!

Lees hier meer blogs over valk voor de uitvoering.

Bereid je publiek voor op wat komen gaat en zorg voor een leuk aandenken achteraf.

 

Hoe maak je een leuk programmaboekje?