H

Hoe breng je je personage tot leven?

Om je personage goed te kunnen spelen, moet je in de eerste plaats goed weten wie je personage is. Hoe breng je je personage tot leven? Dat kun je doen door een rolbiografie te schrijven.

Rolbiografie schrijven

Er staat wel iets over je personage in het script, maar als je je er meer omheen verzint, gaat jouw karakter echt leven. Dan wordt het makkelijker om het personage te spelen. Met het schrijven van een rolbiografie ga je van alles over je personage verzinnen. Net als een echt mens, heeft je personage zogenaamd een heel leven achter zich. Hij heeft van alles meegemaakt, is bezig met carrière of school, heeft vrienden, heeft wellicht vijanden, heeft een voorkeur voor bepaalde kleding. Hoe praat hij? Hoe loopt hij? Wat zijn de goede en slechte eigenschappen van jouw personage? Draagt hij misschien een geheim met zich mee?

Gebruik je eigen creativiteit. Laat je fantasie gaan. Hiermee kan je je rol misschien ook interessanter maken. Door dit voor jezelf als speler zoveel mogelijk in te vullen, krijg je een breder beeld van je personage, een beeld dat werkelijk zou kunnen zijn. Dit maakt geeft je personage meer diepgang, waardoor je je beter kunt inleven en je personage beter kunt vormgeven.

Je kunt hiervoor het onderstaande werkblad gebruiken:

Presenteren

Als de kinderen dit hebben ingevuld, kun je vervolgens de personages zich aan elkaar laten presenteren. Om de beurt komen de kinderen voor de groep staan en stellen ze zich voor als hun personage en vertellen iets over zichzelf. De klas kan ook vragen stellen. Die beantwoord je dan in de rol van jouw personage. Je kunt ook de musical-oefening De catwalk doen, waarbij je als je personage beweegt.

Download werkblad rolbiografie

 

Lees hier meer blogs over acteren.
Bekijk hier het filmpje van Zapp hoe je in te leven in je rol.

Schrijf een rolbiografie

Hoe breng je je personage tot leven?