H

Hoe doen we het in 2021 met de musical?

Helaas is ook dit jaar weer de vraag hoe we het met de musical moet. Want we zitten wederom met Coronabeperkingen. Misschien komen er versoepelingen na de meivakantie, maar het is toch onzeker hoe de hele periode tot de zomervakantie eruit gaat zien. Hoe doen we het in 2021 met de musical?

Wij, Sander en Meike van Rep en Roer, zijn naast schrijvers en ontwikkelaars van de Rep en Roer eindmusicals ook ieder jaar betrokken bij het instuderen van de musical op OBS De Koekoek in Utrecht. Dit keer belde de directeur ons in lichte paniek. Het buurttheater in Utrecht waar de musical traditioneel wordt opgevoerd, geeft nog geen duidelijkheid of het in juli geboekt mag worden. En de twee groepen 8 die normaal samen een musical uitvoeren, mogen vooralsnog niet samen repeteren. Dus hoe gaan we het doen dit jaar?

Dealen met Coronamaatregelen

We hebben voorlopig besloten ons te richten op een buitenoptreden, op de binnenplaats van de school. Dat maakt onafhankelijk van regels buiten de school en in de buitenlucht is meer mogelijk. Misschien mogen er in juli wel ouders in de openlucht komen kijken. Als publiek nog niet welkom is, dan filmen we het buitenoptreden. Wel in een keer achter elkaar, zodat de kinderen een optreed-gevoel hebben.

We zullen dan ook zoveel mogelijk buiten repeteren als we met de hele groep zijn. Buiten is de afstandsregel voor kinderen losser en hebben we alle ruimte om vaak te oefenen. En, als dat niet mogelijk is vanwege het weer, oefenen we in de speelzaal. Kleine groepjes kunnen wel binnen repeteren, rekening houdend met de 1,5 meter als het kinderen van verschillende groepen betreft. De zang en dans kan per groep worden geoefend.

Tip voor buiten opvoeren

Nu we op het achterplein van de school gaan uitvoeren zijn we redelijk flexibel in de datum. Stel nou dat we in de laatste week de uitvoering plannen, maar die die dag blijkt het rotweer te worden, kunnen we makkelijk schuiven naar een paar dagen later. Dat is wel zo fijn, want met regen en wind is het lastig spelen. We zouden zelfs de uitvoering nog verder naar voren kunnen halen, bijvoorbeeld twee weken voor de laatste schooldag. Stel nou dat we te maken krijgen met een klas die in quarantaine moet, dan kunnen we nog de uitvoering nog tien dagen naar achteren schuiven.  Zo weten we zeker dat we voorbereid zijn op deze onzekerheden.

Nu hebben we in ieder geval een plan waar we naartoe kunnen werken. Nu kunnen we van achter naar voren plannen.

Van achter naar voren plannen

Het is handig om aan het eind te beginnen bij het maken van de planning. Wat is de dag van de uitvoering? Wanneer is dan de generale en zijn de doorlopen met kleding en decor? Hoeveel repetities plannen we daar naartoe? Wanneer moeten de kinderen de tekst kennen, wanneer de rollen verdeeld? Enzovoort. Je kunt dan helemaal terug plannen tot aan de introductie van de musical in de klas.

Het plan om buiten te oefenen en op te treden viel goed binnen de school. Zo kunnen we met een gerust hart beginnen. Komende vrijdag introduceren we de musical in de klas. Wij hebben in ieder geval veel zin in om aan de slag te gaan en te zorgen dat de kinderen klaar zijn voor een fantastische uitvoering.

In het volgende blog vertellen we over het lezen van de musical. Zie de categorie: Stap voor stap – met Rep en Roer
Zie ook: Musicaltips in Coronatijd

 

Hoe doen we het in 2021 met de musical?