Z

Hoe gebruik je je stem het beste bij de musical?

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Hoe gebruik je je stem het beste bij de musical? Bekijk hier het filmpje.

Stemgebruik… iets wat superbelangrijk en leuk is tijdens de afscheidsmusical. Want je kan nog zo goed acteren en zingen en dansen… maar als je stem niet goed gebruikt, komt het niet echt lekker over. Je stem neemt de mensen mee in het verhaal. Door het kijken van deze video weet jij straks he-le-maal hoe jij jouw stem goed gebruikt.

Tip 1: intonatie

Wat is dat?! Je intonatie is de melodie in je stem. Stel je voor dat ik een liedje voor jullie speel op de piano en maar 1 toets indruk. De HELE TIJD. Leuk om naar te luisteren? Uh nee.. Of iemand die een boek voorleest, op 1 toon (voordoen). SAAI! Daarom wil je jouw intonatie afwisselen. Denk maar aan voorlezen. Bij een spannend stukje, gebruik je je stem anders… dan bij een blij stukje. De vraag is natuurlijk… welke melodie past bij jouw rol? Een deftige, oude meneer vraagt om een andere intonatie dan een blije, enthousiaste puber.

Tip 2: stemvolume

Hebben ze bij jou op school ook zo’n geluidsmeter? Je gaat op het podium natuurlijk niet met een fluisterstem praten. Maar ook niet keihard schreeuwen met een buitenstem. Op het toneel gebruik je een luide praatstem, zodat je goed en duidelijk te verstaan bent. Het voelt misschien gek om zo luid te praten, omdat je tegenspeler gewoon naast je staat. Maar geloof me: het komt niet raar over, omdat het publiek in de zaal ver weg zit. En zij moeten het kunnen verstaan.

Tip 3: articulatie

WAT?! Weer zo’n moeilijk woord. Articulatie gaat over de manier waarop je woorden uitspreekt. Zijn alle letters goed te horen, of praat je binnensmonds? Als ik alle lettergrepen bewust en rustig uitspreek, kan je me het beste verstaan. Praat jij heel snel? Teken dan in je script bij scènes een slakje. Daarmee herinner je jezelf er steeds aan dat je rustig moet praten.

Bekijk hier meer tips van juf Marijke.
Vind hier meer blogs over stemgebruik.
Lees hier een blog van stemacteren.nl over verstaanbaarheid.
Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Hoe gebruik je je stem het beste bij de musical? Bekijk hier het filmpje.
Hoe gebruik je je stem het beste bij de musical?