H

Hoe krijg je leerlingen aan het zingen?

Door Meike Veenhoven, zangdocent

Niets is zo leuk om een klas vol overtuiging te zien zingen tijdens de afscheidsmusical. Dat ze er durven te staan en dat ze plezier hebben met elkaar. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Vaak staan een paar kinderen heel expressief te zingen en anderen staan er wat schuchter bij. Hoe krijg je leerlingen aan het zingen? Hieronder een aantal tips.

Bedenk waar je over zingt

Je bent dus eigenlijk aan het vertellen. Wat vertel je eigenlijk? En wat is jouw gevoel (of dat van je personage) daarbij? Ben je blij? Ben je boos? Verdrietig? Verlang je ergens naar? Waar het om gaat als je zingt, is dat je een gevoel overbrengt. Dat je een mooie stem hebt of dat je loepzuiver zingt, is allemaal minder belangrijk. Je hebt iets te vertellen en dat breng je over met jouw stem.

Zing vanuit je rol

En wie ben je eigenlijk, als je zingt? Ben je jezelf, of ben je je personage? Hoe zou die zingen? Uit volle borst? Heel netjes? Als je zingt, zeker met een solo, ben je nog steeds in je rol. Dat kan het ook makkelijker maken om te zingen. Jij bent het niet, het is je personage.

Wees expressief

De één heeft van nature meer expressie dan de ander. Maar vaak denk je dat je heel expressief bent, terwijl een ander bijna niets in je gezicht ziet gebeuren. Oefen een keer met z’n allen voor een grote spiegel of bekijk een opname van jezelf.

Kijk je publiek aan

Als je zingt, vertel je meestal iets aan je publiek. Dan is het logisch dat je het publiek aankijkt (of net over de hoofden als je dat eng vindt). Als alle kinderen dat doen, komt het lied veel krachtiger over.

Sta stevig

Je komt het meest krachtig over als je je recht en stevig staat. Je gewicht is verdeeld over twee benen (kinderen willen nog wel eens de ene voet voor de andere zetten). Je armen gewoon langs je lichaam.  Een rechte houding: doe je borst een beetje naar voren en stel je voor dat er een touwtje aan je kruin zit waarmee je naar het plafond wordt getrokken. Als je zit: maak een lang rug en zet je voeten stevig op de grond.

Zing voluit

Open je mond. Het lijkt een open deur, maar als je je mond meer opent, komt er meer geluid uit. Kijk naar jezelf in de spiegel om te zien hoe ver je je mond opent. Als je denkt dat je niet kunt zingen, ga je heel zacht zingen. Doen alsof je er niet bent. Daardoor klinkt het niet krachtig, soms ook vals (want je hebt energie nodig om zuiver te kunnen zingen) en komt de boodschap niet over. Dus: durf te zingen!

 

Vind hier meer blogs met zangtips.
Bekijk hier het filmpje van Zapp: Help! IK kan niet zingen, wat nu? De eindmusical.

Hoe krijg je leerlingen aan het zingen?