A

Hoe maak je een decor?

Tips van meester Jeroen

Het decor van de musical hoeft er niet professioneel uit te zien. Je wilt de kinderen betrekken bij het maken van het decor, maar het is ook leuk als het er goed uitziet. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: hoe maak je een decor?

‘Bij de musical Het laatste level maar ook bij de meeste andere musicals van Rep en Roer is er sprake van één setting. Er hoeven dan geen ingewikkelde decorwisselingen te komen.

Bij Het laatste level moesten er drie winkeltjes komen. Wij gebruiken daarvoor houten panelen. Jaren geleden hebben we drie houten platen van 1 bij 2 meter aangeschaft en daar pootjes aangemaakt. Omdat ze op zichzelf staan, kun je die in elke positie neerzetten. Die gebruiken we elk jaar en schilderen we over.

Voor het opzetten van wat er geschilderd moet worden heb ik een trucje: Ik zoek online plaatjes op van in het geval van Het laatste level, winkeltjes (bijvoorbeeld ‘boulangerie tekening’) en zet ik in een powerpoint en projecteer ik dan met een beamer op de houten panelen. Vervolgens teken ik die dan na. Dan is het eigenlijk zo gebeurd. Vervolgens kun je het samen inkleuren en mooi maken.

Wij vinden het leuk dat de kinderen meehelpen daarbij, maar we willen ook dat het er een beetje strak uitziet. De kinderen laten we schilderen onder schooltijd, en ’s avonds wordt het een beetje bijgewerkt door een paar ouders. Dan wordt het een soort van gezamenlijk ding.’

 

Lees hier meer blogs over decor.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Hoe maak je een decor?