H

Hoe maak je een decorwand?

Een decorwand geeft een diepte aan je decor in de groep 8 musical. Maar hoe maak je een decorwand?

Wat is een decorwand?

Bij veel musicals van Rep en Roer wordt er gebruik gemaakt van een decorwand. Deze wand staat een klein stukje van de achterwand af, waardoor er diepte in het decor komt. De wand kan bijvoorbeeld een winkel uitbeelden (Het laatste level), een attractie (Over de kop) of een muurtje (Verboden te voeren) Er kan een deur in zitten waardoor je op kunt komen, of er kan een verhoging achter staan waardoor er boven het muurtje uit gespeeld kan worden. Leuke effecten om te kunnen gebruiken in de musical. Maar hoe maak je dat?

    Muurtje in Verboden te voeren
Decorwand in Het laatste level

 

Suggesties voor het maken van een decorwand

Van hout

Je maakt van houten latten drie frames van elk anderhalf tot twee meter hoog bij ongeveer tweeënhalve meter breed (afhankelijk van de breedte van jullie toneel). Daar timmer je panelen op van bijvoorbeeld spaanplaat of bordkarton. Aan de achterzijde van elk frame monteer je twee driehoekige steunen, ook van latten. Die kun je verzwaren door er bijvoorbeeld tegels op te leggen. De drie panelen schuif je tegen elkaar aan en kun je vervolgens beschilderen.

Van karton

Haal grote stukken gebruikt karton bij bijvoorbeeld een bouwmarkt, meubelzaak of fietshandel. Knip dit in de juiste vorm en beschilder het. Je kunt de stukken overeind houden door er (verrijdbare) kasten van de school achter te zetten. Stut ze aan de voorkant met korfbalpalen waar je een boom van maakt. Je kunt ook kartonnen wandschermen kopen, o.a. bij de Rolf groep. Doordat ze een zigzag-vorm hebben, blijven ze overeind staan.

Wandscherm van de Rolfgroep
Van doek

Als alternatief kun je een stevig touw dwars over het toneel spannen (op ongeveer anderhalf tot twee meter hoogte) en vastmaken aan de muren in de coulissen. Daar hang je dan beschilderde of bespoten doeken of lakens overheen.

Gebruik een kamerscherm of grote banner

Beplak of beschilder het of hang er doek over dat beschilderd mag worden.

Banners met opdruk in de dansclips van de musical Gewoon Super

Lees hier meer blogs over het decor.

 

Hoe maak je een decorwand?