H

Hoe sta je op het podium?

Als spelers op het podium staan en even geen tekst hebben, zie je het vaak gebeuren: ze gaan een beetje ‘hangen’. In de wachthouding. Zo van: ik hoef toch even niets te doen. Maar er is altijd van alles te doen op het podium, ook als je geen tekst hebt! Je houding zegt namelijk veel over je personage. Hoe sta je op het podium? Hoe zorg je ervoor dat de spelers een actieve houding behouden?

Een paar tips.

  1. Ga op twee benen staan

Dat klinkt als een open deur; je staat toch altijd op twee benen? We bedoelen dan dat je met je gewícht op twee benen staat. Dat ziet er actiever uit dan wanneer je één been naar voren hebt staan.

  1. Hou je armen en schouders actief

Wat je vaak ziet: spelers die met hun ene arm achter hun rug de andere beetpakken. Of hun schouders laten hangen. Past dit bij je rol, omdat je je verveelt? Dan is het goed. Of wil je iets anders uitstralen?

  1. Neem een houding die bij je rol past

Ben je de boze buurman? Dan sta je misschien de hele tijd met je armen over elkaar. Ben je een angstig type? Dan sta je misschien met wat gekromde schouders en je handen voor je borst.

  1. Verzin een kleine activiteit die bij je rol past

Speel je een modemeisje? Misschien ben je dan wel steeds je nagels aan het vijlen. Speel je een nette heer? Misschien hal je dan steeds denkbeeldige pluisjes van je kleding.

  1. Wees betrokken op degene die praat

Wat je houding ook is: wees betrokken op wat er gebeurt op het podium. Als je dat als speler bent, snapt het publiek ook veel beter waar ze naar moeten kijken.

Kortom: een actieve lichaamshouding (tenzij je rol iets anders voorschrijft) en reageren vanuit je personage. Zo sta je op het podium.

Lees hier het blog Waar sta je op het podium?

Lees hier een blog over basishouding op het podium met een presentatie oefening.

Hoe sta je op het podium?