V

Opwarmoefening: hoorbaar zijn in de eindmusical

door Meike Veenhoven, zangdocent

Op het schoolplein hebben kinderen geen enkele moeite hun stem te verheffen. Maar op het toneel gaat dat niet altijd vanzelf. Straks moeten de spelers met hun stemmen de achterste rijen van de zaal bereiken. Hoe kan je dat alvast oefenen? Hier een leuke opwarmoefening om goed hoorbaar te zijn in de eindmusical.

Kringopstelling

  • Je staat in een kringopstelling. Het liefst met een beetje ruimte om je heen, dus de gymzaal zou een goede plek zijn.

Blije roep

  • De leraar groet de leerling naast hem met een handgebaar: ‘Hee!’ (zo van: lang niet gezien!). Die leerling doet hetzelfde bij zijn buurman/vrouw en zo gaat, in een rap tempo, de groet gaat de hele cirkel rond.
  • Als de beurt weer bij jou is, dan vergroot je de groet.  Je verheft je stem, alsof diegene die je groet niet naast je staat, maar aan de andere kant van de straat loopt: ‘Heeee!’ (wat leuk om jou weer te zien zeg!) Je komt dan automatisch hoger in je stem. Elke ronde wordt de uitroep blijer.

Andere uitroepen

  • Je kunt ook de emotie veranderen: je maakt de roep juist bozig, en zet daarbij een hand in je zij.: ‘Hé!’ (wat doe jij daar). Of je roept op een dametjes-manier: ‘Joehoe!’ (hier ben ik). Of een heel verbaasd: ‘Nee!’ (dat meen je niet).
  • Laat kinderen eventueel zelf een uitroep verzinnen die rondgaat. Draai ook eens de richting om.
  • Als je eenmaal met de musical bezig bent, kun je ook een kort zinnetje uit de musical nemen dat je rond laat gaan. Of je laat ieder kind om beurten een zin van zijn eigen rol roepen.

Deze oefening maakt de kinderen vrijer met hun stem. Behalve dat het de kinderen helpt om goed hoorbaar te zijn met hun gesproken tekst, is deze oefening is ook een goede opwarmer voordat je gaat zingen met de klas.

Hoorbaar zijn in de musical
Goed hoorbaar zijn in de eindmusical

 

Lees hier meer blogs over stemgebruik.
Lees hier meer blogs over zingen

Opwarmoefening: hoorbaar zijn in de eindmusical