H

Hou de vaart erin!

Hoe zorg ik dat de musical niet te lang duurt?

Het is eind juli en vaak al behoorlijk warm. Kinderen en ouders zitten dicht op elkaar in de zaal om de groep 8 musical te zien. Er wordt geacteerd, gezongen en gedanst. Het is genieten om alle kinderen te zien stralen. Maar, laten we eerlijk zijn, soms duurt het ook een beetje lang. Hoe hou je de vaart erin? Een aantal tips.

Doorloop

  • Als je een doorloop gaat doen (de hele voorstelling achter elkaar spelen) zeg je de kinderen dat je op de tijd gaat letten. De voorstelling mag maximaal 1 uur en een kwartier duren. Na afloop vertel je wat de tijdsduur was van de hele voorstelling. Bespreek met de kinderen waar nog winst te behalen valt als het gaat om tempo maken. De kinderen zijn nu medeverantwoordelijk voor het tempo en zullen het heel leuk vinden om hier op te letten. Ze zullen bij de volgende doorloop of generale waarschijnlijk vragen wat nu de tijd is. En als het daadwerkelijk korter is, geef je een compliment aan de groep. Nu zijn ze echt klaar voor de uitvoering.

Instarten van de muziek

  • Wacht niet met het instarten van de muziek totdat iedereen klaarstaat, maar draai het om: het klinken van de intro is een teken dat de spelers opkomen. Laat ze maar zorgen dat ze op tijd zijn.
  • Speel de tussenmuziekjes niet helemaal af als dat niet nodig is. Als de muziek te lang duurt, draai het dan eerder weg.
  • Oefen met degene die de muziek instart. Met de timing is hij onderdeel van de voorstelling.

Handeling en dialoog

  • Laat de handelingen van de spelers (bijvoorbeeld iets uit een tas pakken) plaatsvinden terwijl de dialoog gewoon doorgaat.

Opkomen en afgaan

  • Laat de spelers energiek (met een vaartje) opkomen en afgaan.
  • Als een scène is afgelopen, kunnen de spelers van de volgende scène al opkomen terwijl die van de vorige scène nog aan het aflopen zijn.
  • Als een speler steeds laat opkomt, heeft hij misschien de verkeerde cue gekozen; de tekstregel of gebeurtenis waarbij hij in actie moet komen. Misschien moet zijn cue een of twee tekstregels eerder zijn om de vaart in de musical te houden.

 

Vind hier meer tips over repeteren.

Hou de vaart erin!

 

Hou de vaart erin!