J

Kun je jongens- en meisjesrollen ook omdraaien?

M/V, M of V

De meeste personages in onze musicals kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn. Sommige rollen zijn typisch mannelijk of typisch vrouwelijk. Hoe ga je daarmee om als leerkracht?

m/v, m of v

Bij de rolverdeling in musicals van Rep en Roer staat achter elke rol m/v, m of v. In de meeste gevallen is een rol m/v: voor de invulling van de rol  maakt het niet uit of het personage vrouwelijk of mannelijk is. Jack kan Jacky worden. Ans kan Hans worden.

Met M wordt aangegeven dat het personage mannelijk bedoeld is, en bij V is het personage vrouwelijk bedoeld. Dat betekent dat de mannelijk- of vrouwelijkheid een functie heeft in het verhaal. Dat betekent overigens niet dat de rol niet door het andere geslacht gespeeld kan worden.  Een meisje kan natuurlijk ook een jongen of man spelen. En een jongen kan een meisje of vrouw spelen. Dat kan juist een leuk effect hebben!

Traditionele genderverdeling wilt doorbreken

Als je de traditionele genderverdeling wilt doorbreken kan je natuurlijk alles loslaten. Je kunt ook rollen die nu als specifiek mannelijk of vrouwelijk aangeduid staan, M/V maken. Er kunnen natuurlijk ook mannelijke fotomodellen zijn of vrouwelijke vuilnismannen. Dit kan alleen soms de dialoog in een ander daglicht zetten. Wellicht dat je die dan een beetje wilt aanpassen.

Kortom: in de veel gevallen kun je jongens- en meisjesrollen omdraaien. Als een rol typisch vrouwelijk is bedoeld, kan hij wel door een jongen worden gespeeld. Die speelt dan een vrouwe. En vice versa.

 

Lees hier meer blogs over de rolverdeling.

 

Soms zijn rollen typisch mannelijk of typisch vrouwelijk. Hoe ga je daarmee om?
Kun je jongens- en meisjesrollen ook omdraaien?
Kun je jongens- en meisjesrollen ook omdraaien?