K

Uitgelicht: ‘De Kerstnar’

Waarom alleen een musical in groep 8? Je kunt ook met kerst een musical opvoeren. De kerstmusical ‘De Kerstnar’ werd uitgevoerd in Apeldoorn door groep 5 van PCBS De Ploeg. Leerkracht Ben Buitenhuis: “De musical is voor alle leeftijden geschikt. Dat is knap!”

 

School: PCBS De Ploeg uit Apeldoorn
Musical: De Kerstnar

Een musical in plaats van een overvloedig kerstdiner

De school had het jaar ervoor spontaan een musical uitgevoerd met kerst. Twaalf leerkrachten en drie kinderen deden mee en iedereen was enthousiast, vertelt Ben. Dat smaakte naar meer. Na de zomervakantie van 2019 werd besloten om ‘er dit jaar weer een’ te doen, maar dan met alle leerlingen die dat leuk vonden. Op zoek naar een geschikte musical kwam de school al snel bij die van Rep en Roer uit omdat “die het meest praktisch en haalbaar leek,” aldus Ben.

Drie groepjes ‘huilende kinderen’

Veel kinderen meldden zich meteen. Ben, lachend: “We wilden eigenlijk dat al die kinderen ook mee konden doen. Ons koor was daarom vrij groot, maar gelukkig kan dat bij een koor.” De rol van kerstnar werd volgens de suggestie in het bijgeleverde boekje van Rep en Roer in drieën geknipt. “Ook was er de groepsrol ‘huilende kinderen’. “Dat werden uiteindelijk drie groepjes.” De teleurstelling bij sommige kinderen die liever een grote rol hadden gehad, maakte plaats voor enthousiasme en inzet. De leerkrachten overtuigden hen ervan dat ieders bijdrage belangrijk is voor het eindresultaat.

Acht maandagen werd er na schooltijd een uur geoefend. Voor Ben soms best vermoeiend na een intensieve schooldag, maar de tijd vloog om. “Het was erg leuk en gezellig.” Wat volgens Ben hielp is dat de school ook een Kanjerschool is. In de Kanjermethode leren kinderen sociale vaardigheden. Een regel is bijvoorbeeld: ‘We vertrouwen elkaar en helpen elkaar.’ Ben: “De kinderen spreken de taal van die methode al, dus daar konden we hen makkelijk aan herinneren. Het geeft een goede basis voor zo’n gezamenlijk proces als een musical met leerlingen uit verschillende groepen instuderen.”

Kerstgedachte

Vond hij de musical geschikt voor een kerstuitvoering? “Eerlijk is eerlijk, ik had bij de eerste keer lezen mijn bedenkingen. Ik vond hem een beetje suf.” Maar bij een tweede lezing veranderde hij van mening: “De kracht zit hem in het eenvoudige verhaal met een diepere laag. Daardoor is het heel goed te volgen voor kinderen van groep 1 en 2, maar is hij ook boeiend voor leerlingen uit groep 8 en ouders.” De reacties waren unaniem enthousiast. Mooi en belangrijk vindt Ben dat de musical een duidelijke kerstgedachte heeft. “Ik heb niets met overvloedige kerstdiners op scholen. Voor mij is het van belang om bij de diepere betekenis van kerst stil te staan. En dat is gelukt met deze musical. De kerstgedachte komt op een voor iedereen toegankelijke manier terug.”

 

Bekijk hier het inspiratieblog met foto’s van een uitvoering van De Kerstnar.
Beluister hier het openingslied van De Kerstnar

Ga naar de musicalpagina van De Kerstnar

 

Uitgelicht: ‘De Kerstnar’