K

Kostuums voor kerstmusicals

Hoe kun je dit gemakkelijk zelf maken?

In kerstmusicals komen we vaak dezelfde soort personages tegen: herders, de drie koningen, de engel, Jozef, Maria en soms de ezel, de os en schapen. Wil je de kinderen kleden in traditioneel uitziende kostuums, dan kan je online veel voorbeelden vinden. Maar je hoeft geen kostuum te kopen om het er toch kerst-achtig uit te laten zien. Met een paar lappen stof kom je een heel eind. Kan je niet naaien? Geen probleem!

De traditionele kleding van 2000 jaar geleden (tenminste, hoe wij nu denken dat dit eruit zag) droeg men lange gewaden en hoofdbedekking door een doek.

Een paar ideeën:

  • Het gewaad van de herders en Jozef. Op een stoffenmarkt kun je goedkoop aan stoffen komen, soms al voor 2,- per meter. Kies bijvoorbeeld bruine stof en knip die in lappen van +/- 1,5 meter lang en 0,5 meter breed. Rafelranden zijn niet erg. Knip in het midden een gat voor het hoofd. Trek hem over het hoofd en maak het gewaad vast om het middel met een stuk dik touw (bijvoorbeeld sisal natuurtouw). Onder het gewaad dragen de kinderen basiskleding in één kleur, bijvoorbeeld bruin, grijs, zwart of wit.
  • Capes voor Maria en de drie koningen. Als de drie koningen elk een cape hebben van een glimmend stofje in een verschillende kleur staat dat al heel mooi. Eronder kan basiskleding, bijvoorbeeld in het zwart of in het wit. Maria kan ook een cape dragen, in het blauw, met een witte jurk eronder.
  • De hoofdbedekking. Je kunt van dezelfde stof als die van de gewaden en capes ook een hoofddoek maken. Dat kan op verschillende manieren gedragen worden. Formaat handdoek over het hoofd met een elastische band erover, of als grote sjaal die behalve over het hoofd ook om de hals geslagen wordt.
  • De dieren. Met onderstaand voorbeeld op de foto wordt het heel leuk om een dier te spelen. Zoals je ziet staan de kinderen op handen en knieën en hebben de kinderen een ‘zak’ aan van een wollige stof, waar hun hoofd doorheen steekt. Ze hebben een zwart mutsje op, waar op de bovenkant een masker (al dan niet zelfgemaakt) is geplakt. Als de kinderen naar hun handen kijken, kijkt het masker naar voren. Voor de os en de ezel kies je een bruin en een grijs wollig stofje.

Je hebt dus nodig:

  • stof voor gewaden (1,5 bij 0,5 meter per kind)
  • stof voor capes (1 bij 0,5 meter per kind)
  • sisaltouw (1,5 meter per kind)
  • stof voor de hoofddoek (bijvoorbeeld d0,75 bij 0,5 meter per kind)
  • elastisch band / bandelastiek (te koop bij bijvoorbeeld de Hema)
  • stof voor de dieren (2 bij 1 meter per kind)

Bij de maten is uitgegaan van kinderen tot 8 – 10 jaar oud.

Hier vind je en overzicht van de lapjes- en stoffenmarkten in Nederland. Befaamd is de lapjesmarkt in Utrecht, elke zaterdagochtend op de Breedstraat.

Lees hier meer blogs over kleding en schmink.

 

Kostuums voor kerstmusicals