K

Kostuums voor de kerstmusical

Hoe kun je dit gemakkelijk zelf maken?

Je hoeft geen kostuums voor de kerstmusical te kopen om het er toch kerst-achtig uit te laten zien. Met een paar lappen stof kom je een heel eind. Kan je niet naaien? Geen probleem!

In kerstmusicals komen we vaak dezelfde soort personages tegen: herders, de drie koningen, de engel, Jozef, Maria en soms de ezel, de os en schapen. De traditionele kleding van 2000 jaar geleden (tenminste, hoe wij nu denken dat dit eruit zag) droeg men lange gewaden en hoofdbedekking door een doek. Wil je de kinderen kleden in traditioneel uitziende kostuums, dan kan je online veel voorbeelden vinden. Hieronder vind je een paar ideeën hoe je dit makkelijk zelf kunt maken.

De herders en Jozef

Het gewaad van de herders en Jozef. Op een stoffenmarkt kun je goedkoop aan stoffen komen, soms al voor 2,- per meter. Kies bijvoorbeeld bruine stof en knip die in lappen van +/- 1,5 meter lang en 0,5 meter breed. Rafelranden zijn niet erg. Knip in het midden een gat voor het hoofd. Trek hem over het hoofd en maak het gewaad vast om het middel met een stuk dik touw (bijvoorbeeld sisal natuurtouw). Onder het gewaad dragen de kinderen basiskleding in één kleur, bijvoorbeeld bruin, grijs, zwart of wit.

De koningen en Maria

Capes voor Maria en de drie koningen. Als de drie koningen elk een cape hebben van een glimmend stofje in een verschillende kleur staat dat al heel mooi. Een rechthoekig stuk stof dat je met een knoop om de hals vastmaakt en je bent klaar. Eronder kan basiskleding, bijvoorbeeld in het zwart of in het wit. Maria kan ook een cape dragen. Bijvoorbeeld in het blauw, met een witte jurk eronder.

Hoofdbedekking

De hoofdbedekking. Je kunt van dezelfde stof als die van de gewaden en capes ook een hoofddoek maken. Dat kan op verschillende manieren gedragen worden. Formaat handdoek over het hoofd met een elastische band erover, of als grote sjaal die behalve over het hoofd ook om de hals geslagen wordt.

De dieren

Met onderstaand voorbeeld op de foto wordt het heel leuk om een dier te spelen. Zoals je ziet staan de kinderen op handen en knieën en hebben de kinderen een ‘zak’ aan van een wollige stof, waar hun hoofd doorheen steekt. Hiervoor moet je wel even aan de gang met naald en draad. Ze hebben een zwart mutsje op, waar op de bovenkant een masker (al dan niet zelfgemaakt) is geplakt. Als de kinderen naar hun handen kijken, kijkt het masker naar voren. Voor de os en de ezel kies je een bruin en een grijs wollig stofje.

Hoe kun je dit gemakkelijk zelf maken?
Kostuums voor de kerstmusical

 

Je hebt dus nodig:

  • stof voor gewaden (1,5 bij 0,5 meter per kind)
  • stof voor capes (1 bij 0,5 meter per kind)
  • sisaltouw (1,5 meter per kind)
  • stof voor de hoofddoek (bijvoorbeeld 0,75 bij 0,5 meter per kind)
  • elastisch band / bandelastiek (te koop bij bijvoorbeeld de Hema)
  • stof voor de dieren (1,5 bij 1,5 meter per kind)

Bij de maten is uitgegaan van kinderen tot 8 – 10 jaar oud.

Hier vind je en overzicht van de lapjes- en stoffenmarkten in Nederland. Befaamd is de lapjesmarkt in Utrecht, elke zaterdagochtend op de Breedstraat.

Lees hier meer blogs over kleding en schmink.

 

Kostuums voor de kerstmusical