L

Laat je eindmusical in première gaan op YouTube

Jullie hebben een film gemaakt van de musical. Hoe ga je die leuk presenteren aan de kinderen, ouders en andere familie? Een voor de hand liggende optie is om de musical te publiceren op YouTube. In deze blog laten we de voor- en nadelen hiervan zien en hoe je dit aanpakt: Laat je eindmusical in première gaan op YouTube!

Voordelen

 • Youtube is bij iedereen bekend
 • Iedereen met een link kan de video bekijken
 • Je kan op YouTube een film van maximaal 12 uur publiceren (ruimte genoeg dus)
 • Gratis en snel
 • Je kan de film ‘verborgen’ zetten zodat niet heel de wereld de film kan vinden en bekijken
 • Een leuke optie is om de video op een bepaald tijdstip in première te laten gaan. Dan verschijnt er een aftelklok en dat geeft een feestelijk gevoel

 

Nadelen

 • Het voelt misschien niet goed om het openbaar te maken i.v.m. de AVG wet, dus goed opletten dat je de videoinstelling op verborgen zet en na de vakantie de video verwijderen

Stap 1: voorbereiding

Als je het een goed idee lijkt om op YouTube te publiceren, gaan we eerst kijken waar je rekening mee moet houden als je gaat beginnen met filmen.

 • Film in de juiste beeldverhouding. Zorg dat je filmt met beeldverhouding 16:9, dat wil zeggen een horizontale rechthoek.  Mocht je met smartphones gaan filmen (wat een hele slimme optie is) ga dan liggend filmen en niet rechtop!
 • Sla de video op in het juiste formaat. Op YouTube (en op de meeste andere platformen) is MP4 de beste optie. .mov, MPEG4,Avi en WM mogen ook. Je film mag 128 gigabite groot zijn!

Stap 2: zet de film op Youtube

 • Ga naar www.youtube.com
 • Rechts bovenin kan je inloggen. Kan je niet inloggen, moet je hier een account aanmaken. Hebben jullie op school Google Classroom, dan kun je met dit account inloggen
 • Klik je op het camera-icoontje waar je wordt gevraagd of je een video wilt uploaden
 • Selecteer de file die je wilt uploaden en klik op selecteren. Lukt het niet omdat de video te groot is, vraagt YouYube of jij je account wil verifiëren. YouTube stuurt dan een SMS. Bevestig je die sms, dan weet YouTube dat jij het echt bent en mag je grotere video’s uploaden.

 

Stap 3: vul alle gegevens goed in

 • In het volgende venster kan je de titel en beschrijving invullen. Je kunt hier ook aanvinken of de video gemaakt is voor kinderen of voor iedereen. In het geval dat het voor kinderen gemaakt is, verdwijnt de mogelijkheid tot reageren op de video en de chatfunctie
 • in het volgende scherm kun je een eindscherm en kaarten toevoegen aan de film, maar is voor de musical niet nodig, dus klik weer op verder

 

Stap 4: bepaal de zichtbaarheid

In het volgende venster bepaal je wie jouw video mag bekijken. Je kan kiezen uit:

Openbaar
De hele wereld kan jouw video zien en hij verschijnt ook als je in YouTube zoekt naar de musical van jouw school. Dit is dus geen goede optie voor de privacy van de kinderen. Mits je een AVG verklaring hebt.

Verborgen
Iedereen die de link van de film heeft kan hem bekijken, maar hij verschijnt niet in de zoekresultaten als je op de musical of school zoekt. Dit is een goede optie voor de school.

Privé
Je kan hier selecteren welke emailadressen een link toegestuurd krijgen en alleen die emailadressen kunnen de musical bekijken. Dat lijkt een goede optie, maar in de praktijk is dit heel onhandig omdat die mensen ook met die email moeten inloggen op YouTube. Deze optie niet gebruiken dus omdat dat heel verwarrend werkt.

Kies dus voor ‘verborgen’ en mail alle kinderen en ouders de link van de video. Nu kan iedereen de musical bekijken op YouTube.

Stap 5: Optioneel – Laat de video in première gaan op YouTube

Je kunt ook de video instellen op ‘inplannen’. Dan kies je een datum en tijdstip waarop je de video in première wil laten gaan. Stuur iedereen nu de link met het tijdstip erbij en iedereen kan klaar gaan zitten met chips, popcorn (fruit of groente) of waar je zin in hebt. Het leuke is nu dat er een aftelklok verschijnt als je naar de link gaat. Dat geeft een spannend gevoel.

Nadeel is wel dat de video hiervoor op ‘openbaar’ gezet moet worden en dus in principe door iedereen via een zoekopdracht te vinden is. Zet dus na de première de video weer op ‘verborgen’ zodat YouTube niet meer toelaat dat mensen de video kunnen vinden door op de video te zoeken. De link blijft wel bestaan, dus ouders kunnen in de vakantie nog met andere familieleden de musical bekijken.

 

Extra tip

Maak eerst een proeffilmpje of nog leuker: een aankondiging of reclame-filmpje met de leerlingen. Volg de bovenstaande stappen uit met het proeffilmpje om te kijken of alles goed ingesteld is en het werkt zoals je het wilt hebben. Als je het al een keer gedaan hebt, weet je zeker dat het met je hoofdfilm ook goed gaat komen.

We hebben hieronder nog een leuk filmpje gevonden over het online zetten van je film:

Bekijk de video direct via YouTube

Lees ook: Laat je eindmusical in première gaan op Facebook

Laat je eindmusical in première gaan op YouTube