L

Licht uit, spot aan!

Door Sylvia Wardenaar, theatermaker

Je hebt maanden geoefend. Het decor, de kostuums en rekwisieten zijn klaar. De muziek doet het en iedereen kent zijn tekst, dus lampen aan en gaan met die banaan. O ja, wat doen we eigenlijk met het licht? In de aula of gymzaal hangen wel een paar spotjes, maar die zetten geen groep spelers in het licht. Dan maar de tl balken aan? NEE! Iedereen wil stralen als een echte artiest en dat mooie decor willen we wel zien. Dus laat de belichting niet de sluitpost zijn!

Focus

Door het podium uit te lichten en de rest van de zaal donkerder te maken krijg je automatisch focus op de spelers en dus meer aandacht van het publiek. Een beetje zaallicht is voor het (jonge) publiek vaak fijn, dus maak het niet helemaal donker. Heb je de mogelijkheden, verdeel het podium qua licht dan in drie los te gebruiken delen, zodat je soms alleen het midden of een kant kan belichten bij scènes die zich alleen daar afspelen.

Te zien zijn

Verlicht het hele podium. Liever geen tl balken, maar beter alles in het licht, dan dat de spelers niet goed te zien zijn. Vaak hangen spotjes boven het podium, terwijl licht eigenlijk van verder weg moet komen. Probeer daar dus iets op te vinden. Een statief met spotjes, bouwlampen met een filtertje ervoor of lampen vanaf de vloer. Bediend met draaidimmers of aan- en uitknoppen op een stekkerblok.

Hou het simpel, maar haal wel alles uit de kast. Professionele spots huren is vaak niet eens zo heel kostbaar.

Sfeer

Gekleurde spotjes of filters voor de lampen is leuk, maar ze zijn niet altijd functioneel. Ten eerste geven rode, blauwe en groene lampen veel minder licht dan gele of witte. Ten tweede moeten de kleuren passen bij de sfeer van de voorstelling. Als je wel veel mogelijkheden (lampen) hebt en je kunt schuiven/wisselen tussen blauw (nacht), groen (bos), rood/roze (liefde) en geel (hele podium/daglicht) is dat natuurlijk geweldig.

Met lichtslangen en kerstverlichting is ook makkelijk wat extra licht en sfeer te maken en wie weet is er wel een stroboscoop of disco draailamp voor een speciaal effect.

Lichttechnicus

Zie het licht als een medespeler. Het is een grote taak. Net als dat de muziek op tijd aan en uit moet, doet het licht ook mee. Oefen en repeteer dus ook met de lampen. Begin op tijd met bedenken wat er kan, wat je zou willen en hoe en wie dat gaat doen.

Let op de waterkoker

Er is vast een conciërge, technische leraar of handige ouder die kan uitzoeken hoe de stroomvoorziening in school geregeld is. Beter een lange kabel leggen naar een ander deel van de school, dan dat alle stoppen knallen, omdat iemand tegelijkertijd de waterkoker aanzet voor het dorstige publiek. Licht uit! Spot aan! En stralen maar!

 

Lees hier meer tips over licht en geluid.

Laat de belichting niet de sluitpost zijn
Laat de belichting niet de sluitpost zijn
Licht uit, spot aan!