W

Het oefenen van de liedjes

Door Meike Veenhoven, zangdocent

Het oefenen van de liedjes voor de groep 8 musical, hoe pak je het aan? Het is natuurlijk handig als je zelf als leerkracht veel ervaring hiermee hebt en misschien zelfs op piano of gitaar kunt begeleiden. Of als er een muziekdocent is die de liedjes met de kinderen kan instuderen. Maar vaak is dat niet het geval. Je kunt dan gelukkig met de kinderen de liedjes oefenen in het Oefenlokaal van Rep en Roer. Maar waar let je dan op? Welke aanwijzingen kun je geven om het mooier te laten klinken?

Vaak zet je als leerkracht gewoon de cd op, of laat je de liedjes online horen. De kinderen zitten voorovergebogen over hun tekstboekje.

Als jullie gaan zingen: maak er een moment van. Kom staan, zo mogelijk in een kring en doe eerst een fysieke opwarming. Dat kan bijvoorbeeld als volgt:

  • Ze zijn enthousiast en beginnen meteen mee te zingen. Leuk, maar misschien niet de beste manier als je de liedjes goed wilt aanleren. Vaak zitten de kinderen niet in een actieve houding die belangrijk is bij het zingen. En foutjes sluipen gauw in de melodie. Hoe doe je het dan wel?Laat de kinderen eerst een of twee keer luisteren naar de liedjes zonder dat ze proberen mee te zingen. Laat ze de tekst meelezen. Geef ze een opdracht waar ze op kunnen letten. Bijvoorbeeld: Waar gaat het eigenlijk over. Welke emotie zit er in dit lied. Welke instrumenten hoor je.
  • begin met een fysieke opwarming. Je lichaam losschudden van boven naar onder: handen, ellenbogen, schouders, billen, benen. Je kunt als je je schouder losschudt, ook je stem mee laten ‘schudden’.
  • Je middenrif activeren: je doet bijvoorbeeld alsof er een kat zit in het midden van de klas die weggejaagd moet worden: ‘Kssst!’. Of je maakt elkaar zogenaamd aan het schrikken: ‘Boe!’ Of je wilt dat het weer stil wordt: ‘Sssst!’
  • Je activeert je lippen door snelle woordjes te zeggen: spit-spet-spit-spet, doebi-doebi-doebi-doe, stip-stap-stip. Dit kan je ook hoger in je stem doen.

Veel zangplezier!

Lees hier meer blogs over zingen.
Bekijk hier een video met inzingoefeningen.

Het oefenen van de liedjes