W

Waar let je op bij het oefenen van de liedjes?

Het oefenen van de liedjes voor de groep 8 musical, hoe pak je het aan? Fijn is natuurlijk als er een muziekdocent is die de liedjes met de kinderen kan instuderen. Of als je zelf als leerkracht hier veel ervaring mee hebt en misschien zelfs op piano of gitaar kunt begeleiden. Maar vaak is dat niet het geval. En wat doe je dan? Vaak zet je als leerkracht gewoon de cd op, of laat je de liedjes online horen. De kinderen zitten voorovergebogen over hun tekstboekje. Ze zijn enthousiast en beginnen meteen mee te zingen. Leuk, maar misschien niet de beste manier als je de liedjes goed wilt aanleren. Vaak zitten de kinderen niet in een actieve houding die belangrijk is bij het zingen. En foutjes sluipen gauw in de melodie. Hoe doe je het dan wel?

Laat de kinderen eerst een of twee keer luisteren naar de liedjes zonder dat ze proberen mee te zingen. Laat ze de tekst meelezen. Geef ze een opdracht waar ze op kunnen letten. Bijvoorbeeld: Waar gaat het eigenlijk over. Welke emotie zit er in dit lied. Welke instrumenten hoor je. Als jullie gaan zingen: maak er een moment van. Kom staan, zo mogelijk in een kring en doe eerst een fysieke opwarming. Dat kan bijvoorbeeld als volgt.

  • Je lichaam losschudden van boven naar onder: handen, ellenbogen, schouders, billen, benen. Je kunt als je je schouder losschudt, ook je stem mee laten ‘schudden’.
  • Je middenrif activeren: je doet bijvoorbeeld alsof er een kat zit in het midden van de kring die weggejaagd moet worden: ‘Kssst!’. Je maakt elkaar zogenaamd aan het schrikken: ‘Boe!’ Of je wilt dat het weer stil wordt: ‘Sssst!’
  • Je activeert je lippen door snelle woordjes te zeggen: spit-spet-spit-spet, doebi-doebi-doebi-doe, stip-stap-stip. Dit kan je ook hoger in je stem doen.
  • Als je in een kring staat, kan je om beurten een geluid maken dat de rest dan nadoet. Prettig is het als je met elkaar in een ritme komt. Daag ze uit om verschillende geluiden te maken: heel hoog of juist heel laag, heel scherp of heel deftig, etc.

In het oefenlokaal op de site van Rep en Roer kan je de liedjes oefenen in verschillende stappen. Dit kan je in de klas doen m.b.v. het digibord. Maar de kinderen kunnen ook thuis (extra) oefenen.

  • Je begint met de instudeer-video’s. Bij deze video’s worden de liedjes zin voor zin aangeleerd. Met af en toe een tip erbij om je houding of manier van zingen te verbeteren.
  • Daarna ga je naar de Hierbij kunnen de kinderen meezingen met de stemmen op de track.
  • Als dat goed gaat, ga je naar de karaoke versie, zonder ingezongen stemmen.

Veel zangplezier!

Waar let je op bij het oefenen van de liedjes?