M

Mag ik de groep 8 musical publiceren op internet?

In deze blog gaan we wat dieper in op vragen die we vaak krijgen over het gebruik van onze musicals en de auteursrechten die daarop rusten.

 

Ik heb de musical van Rep en Roer gefilmd en die wil ik uploaden op YouTube of Facebook. Mag dat wel?

Ja, dat mag. Sterker nog: wij vinden het leuk om andere voorstellingen van scholen terug te kijken en eerlijk is eerlijk, het is voor ons ook een beetje reclame. Dus een musical uploaden is zeker toegestaan. We vinden het wel fijn als jullie ons vermelden in de beschrijving. Zet er bijvoorbeeld bij: Deze musical is geschreven en geproduceerd door Rep en Roer Musicals. 

Maar hoe zit het dan met de rechten van de muziek en de teksten, Moeten wij hier dan extra voor betalen?

Er is altijd verwarring rondom de rechten van teksten en muziek. 

Als je de musical bij ons hebt aangeschaft, krijg je hiermee het opvoerrecht van de musical en mag je tekst en muziek op school of in een theater gebruiken zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. 

Ook heb je toestemming om muziek en tekst te gebruiken voor film. In het verleden zijn dvd’s gemaakt voor ouders en collega’s en dat is toegestaan. Als ouders of leerkrachten zelf dit verzorgen, hoeft er niets geregeld te worden. Deze dvd’s worden namelijk niet aan elkaar verkocht.  

Maar als je een bedrijf inschakelt die dit voor de school regelt, bijvoorbeeld 40 stuks laat maken en die vervolgens laat aanschaffen voor 10 euro per stuk, is het bedrijf verplicht om dit te melden bij de Buma/Stemra. Omdat zij bij het maken van deze dvd de muziek van Rep en Roer gebruiken en het verkopen is het een commerciële handeling. Aan de hand van de aanschafprijs bepaald Buma/Stemra welk percentage moet worden ingehouden voor het gebruik van de muziek. Niet alleen de muziek van Rep en Roer maar misschien hebben jullie op de slotavond ook iets van Guus Meeuwis gezongen dan moet dit op dit formulier vermeld worden. 

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het bedrijf dat dvd’s voor jullie regelt is hiervan meestal goed op de hoogte. Vraag dus aan dit bedrijf of ze rekening willen houden met de afdracht van Buma/Stemra. Wij kunnen voor deze bedrijven een lijst aanleveren met de muziek die in de musical gebruikt wordt. Natuurlijk kan je dit ook allemaal lekker niet doen, maar je maakt ons dan verdrietig. Een andere partij verdient dan geld met ons materiaal waar wij zo hard aan gewerkt hebben. 

En als ik in het theater geld ga vragen voor de kaartjes van een musical die we zelf uitvoeren, zijn de rechten dan ook geregeld bij aanschaf van een musical?

We gaan er vanuit dat onze musicals gespeeld worden door scholen en amateurverenigingen zonder winstoogmerk. Dat wil zeggen dat er geen geld wordt verdiend aan de voorstelling en dat de musical hooguit vier of vijf keer wordt opgevoerd. We gaan er vanuit dat het geld wat wordt verdiend met de verkoop van de kaartjes gebruikt wordt om de kosten te dekken.

Voor professioneel gebruik van onze musicals, teksten en liedjes gelden andere regels. Professionele theatermakers of muzikanten moeten bij de Buma/Stemra doorgeven dat ze onze liedjes gebruiken. Over de winst die ze maken verdienen wij dan een klein percentage. 

Dus we kunnen jullie teksten en muziek gewoon zo maar op internet zetten?

Zo simpel is het nou ook weer niet. Je mag onze tekstboeken niet op internet publiceren zodat iedereen ze in Google kan vinden en downloaden. Als we daar tegen aan lopen zullen we je vragen deze te verwijderen. Ook mag je de liedjes niet zomaar op een website uploaden. Iedereen kan onze liedjes vinden op Youtube/Spotify of andere platformen dus als we zien dat de muziek op een website van een school staat moeten we vragen deze te verwijderen. 

Maar waarom mag ik dan wel jullie muziek op YouTube of op social media plaatsen zoals Facebook?

Onze muziek is geregistreerd bij Buma/Stemra en deze organisatie heeft afspraken gemaakt met YouTube en andere social-media platformen. De platformen moeten alles wat wordt ge-upload, scannen op muziek. Als ze de muziek herkennen (zelfs als deze door andere kinderen is gezongen of klinkt live vanaf een podium) krijgt deze upload een speciale code. Op dat moment mag YouTube reclame-inkomsten generen en die inkomsten delen met Buma/Stemra. Buma/Stemra kan dan vervolgens de makers van de muziek hiervoor een vergoeding geven. 

Nu weet je waarom er voor jouw musical op YouTube reclame verschijnt en weet je ook dat daarmee de rechten vergoed worden. Dit is automatisch en wereldwijd zo geregeld en natuurlijk worden wij als componisten hier blij van, anders moeten we zelf alle YouTube filmpjes gaan kijken en iedereen persoonlijk mailen. Op deze manier is onze muziek beschermd. De scholen betalen voor het online zetten van muziek dus niets extra’s en kunnen ook nooit een boete hiervoor krijgen van YouTube of andere platformen. Ze gaan indirect akkoord met de voorwaarde van YouTube en Facebook om het op deze manier te doen. 

Maar ik had toch de opvoer- en gebruiksrechten voor een jaar gekregen bij aanschaf van een pakket en nu verdienen jullie via reclame aan ons via YouTube?

Dat klopt. De rechten die je hebt gekregen zijn dus eigenlijk echt alleen maar voor het uitvoeren in de school of theater en ook alleen binnen het schooljaar waarin je de musical hebt besteld. Maar het laten zien en horen van de teksten en muziek op Youtube en andere sociale media is dus toegestaan en geregeld via Buma/Stemra.

Kan ik ook een andere tekst op jullie muziek schrijven of andere muziek gebruiken op jullie teksten?

Ja dat kan zeker en die kan je zelfs op YouTube plaatsen. Ook al heb je iets geschreven op onze muziek, alle rechten blijven blijven wel bij Rep en Roer, dus ook de reclame-inkomsten. Ook al heb jij als schrijver je creatief toegevoegd is het niet toegestaan om jezelf dan als mede-eigenaar van dat liedje te zien. En misschien ook belangrijk om te melden: mocht je iets creatiefs doen met onze muziek dat wij afkeuren, bijvoorbeeld omdat we dat ons imago vinden schaden kunnen we dit via Buma/Stemra verbieden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van schunnige taal. Dat kunnen wij niet accepteren omdat het muziek is geschreven voor kinderen. Net als racistische of haatdragende uitingen of teksten voor politieke doeleinden. Nu zal dat binnen de scholen niet snel gebeuren, maar onze muziek is overal te vinden op bijvoorbeeld Spotify of YouTube, dus wanneer een gebruiker hiermee aan de haal gaat zullen we dit verbieden. Ons doel is om kinderen blij te maken en op een verantwoorde wijze in aanraking te laten komen met kunst en cultuur en daar zijn wij heel zuinig op.

Ik heb jullie pakket gekregen van een collega die op een andere school werkt. Kan ik de musical dan het komend schooljaar gewoon uitvoeren?

Nee, dat is niet toegestaan. We begrijpen dat jullie dan alles al in huis hebben en kunnen beginnen, maar jullie hebben nu niet de opvoerrechten bij ons gekocht. Om te beginnen worden wij hier heel droevig van omdat je hiermee ontkent hoeveel werk en energie wij ieder jaar in het schrijven en ontwikkelen van een musical stoppen. Dat niveau en alle andere leuke extra’s die wij bieden kunnen we alleen doorzetten als iedereen ook eerlijk een pakket aanschaft. Het is niet alleen oneerlijk, het mag eigenlijk gewoon diefstal genoemd worden. Dit zeggen wij ook namens alle andere groep 8-musicalproducenten van Nederland. 

Wij kunnen je dan ook geen service bieden wanneer de cd kwijt is of kinderen niet in de app kunnen. Je bent immers geen klant van ons. De enige oplossing tegen deze problemen is om gewoon het pakket te bestellen op onze website.

Ik heb het pakket van een collega van een andere school gekregen. Kan ik niet alleen de opvoerrechten bij jullie aanschaffen?

Nee dit kan niet. De opvoerrechten verkopen wij alleen in combinatie met een pakket. Wel is een digitaal pakket (waarbij we geen boekje en cd opsturen) dan een goede oplossing. Dat is iets goedkoper en je krijgt het dan niet dubbel.

Ik heb de musical al eerder bij jullie gekocht, mag ik hem dan maar één schooljaar gebruiken?

Ja, de opvoerrechten zijn geldig voor één seizoen. Maar je kunt als je de musical al eens hebt opgevoerd, in een ander seizoen wel opnieuw de opvoerrechten aanschaffen. Dit heet bij ons het heropvoeringsrecht. Je ontvangt dan 50% korting op deze musical. 

Dat was een lang verhaal, ik vond het ingewikkeld, kan je het nog een keer in het kort uitleggen?

Bij aanschaf van de musical:

  • … mag je de musical binnen dat schooljaar uitvoeren en heb je nooit extra kosten voor de rechten
  • … mag je de musical gewoon op YouTube en of Facebook zetten. Je hebt nooit kosten over de rechten
  • … mag je de musical op film zetten en verspreiden binnen de school mits niemand hieraan verdient
  • … laat je een dvd maken van je uitvoering en schakel je een commerciële partij in de meerdere dvd’s verkoopt aan de leerlingen: vraag dan of ze het goed willen regelen met de Buma/Sterma. Zij zijn verantwoordelijk voor de rechten
  • … mag je de musical niet doorgeven aan een andere school. Wij zien dit als diefstal en kunnen geen service verlenen. We zullen je dan vriendelijk vragen om het pakket eerst bij ons aan te schaffen en daarna willen we graag helpen en problemen oplossen.

Zijn er dingen nog steeds niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Mail dan naar info@repenroer.nl

Mag ik de groep 8 musical publiceren op internet?