M

Hoe zit het met de auteursrechten?

Hoe zit het met de auteursrechten bij gebruik van een musical? Lees hier wat je op internet mag zetten en wanneer je Buma/Stemra moet afdragen.

Moet ik Buma/Stemra afdragen?

Als je de musical bij ons hebt aangeschaft, krijg je hiermee het opvoerrecht van de musical en mag je tekst en muziek op school of in een theater gebruiken zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

De film van de musical uploaden op YouTube of Facebook: mag dat?

Ja, dat mag. Sterker nog: wij vinden het leuk om andere voorstellingen van scholen terug te kijken en eerlijk is eerlijk: het is voor ons ook een beetje reclame. Dus een musical uploaden is zeker toegestaan. Wel vinden we het fijn als jullie ons vermelden in de beschrijving. Zet er bijvoorbeeld bij: deze musical is geschreven en geproduceerd door Rep en Roer Musicals. 

We willen een dvd maken, moeten wij hier dan extra voor betalen?

Als je een musical bij Rep en Roer hebt aangeschaft, heb je toestemming om de musical op film te zetten. Het is toegestaan om die op dvd te zetten en exemplaren aan de kinderen te geven, eventueel tegen een onkostenvergoeding. Als ouders of leerkrachten zelf dit verzorgen, hoeft er niets geregeld te worden.

Maar wanneer je een bedrijf inschakelt dat dit voor de school regelt, moet dit bedrijf Buma/Stemra afdragen. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld 40 stuks en verkoopt die vervolgens voor 10 euro per stuk.  Dit is verkoop en dus een commerciële handeling. Omdat zij bij het maken van deze dvd de muziek van Rep en Roer gebruiken, is dit bedrijf verplicht om dit te melden bij de Buma/Stemra. Aan de hand van de aanschafprijs bepaald Buma/Stemra welk percentage moet worden ingehouden voor het gebruik van de muziek.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het bedrijf dat dvd’s voor jullie regelt is hiervan meestal goed op de hoogte. Vraag dus aan dit bedrijf of ze rekening willen houden met de afdracht van Buma/Stemra. Wij kunnen voor deze bedrijven een lijst aanleveren met de muziek die in de musical gebruikt wordt. Natuurlijk kan je dit ook allemaal lekker niet doen, maar je maakt ons dan verdrietig. Een andere partij verdient dan geld met ons materiaal waar wij zo hard aan gewerkt hebben. 

We willen entrée vragen voor de musical, moeten we dan Buma/Stemra afdragen?

We gaan er vanuit dat onze musicals gespeeld worden door scholen en amateurverenigingen zonder winstoogmerk. Dat wil zeggen dat er geen geld wordt verdiend aan de voorstelling en dat de musical hooguit vier of vijf keer wordt opgevoerd. We gaan er vanuit dat het geld wat wordt verdiend met de verkoop van de kaartjes gebruikt wordt om de kosten te dekken.

Voor professioneel gebruik van onze musicals, teksten en liedjes gelden andere regels. Professionele theatermakers of muzikanten moeten bij de Buma/Stemra doorgeven dat ze onze liedjes gebruiken. Over de winst die ze maken ontvangen wij dan een klein percentage. 

Kunnen we jullie teksten en muziek gewoon zo maar op internet zetten?

Nee, je mag onze tekstboeken niet op internet publiceren zodat iedereen ze in Google kan vinden en downloaden. Ook mag je de liedjes niet zomaar op een website uploaden waar iedereen ze kan vinden. Als we hier tegenaan lopen, zullen we je vragen deze te verwijderen.

Mogen we jullie muziek op YouTube of op sociale media plaatsen, zoals Facebook?

Ja. Onze muziek is geregistreerd bij Buma/Stemra. Deze organisatie heeft afspraken gemaakt met YouTube en andere sociale media platforms. De platforms moeten alles wat wordt ge-upload, scannen op muziek. Als ze de muziek herkennen (zelfs als deze door andere kinderen is gezongen of klinkt live vanaf een podium) krijgt deze upload een speciale code. Op dat moment mag YouTube reclame-inkomsten genereren en die inkomsten delen met Buma/Stemra. Buma/Stemra kan dan vervolgens de makers van de muziek hiervoor een vergoeding geven. 

Nu weet je waarom er voor jouw musical op YouTube reclame verschijnt en weet je ook dat daarmee de rechten vergoed worden. Dit is automatisch en wereldwijd zo geregeld. Natuurlijk worden wij als componisten hier blij van, anders moeten we zelf alle YouTube filmpjes gaan bekijken en iedereen persoonlijk mailen. Op deze manier is onze muziek beschermd. De scholen betalen voor het online zetten van muziek dus niets extra’s en kunnen ook nooit een boete hiervoor krijgen van YouTube of andere platforms. Ze gaan indirect akkoord met de voorwaarden van YouTube en Facebook om het op deze manier te doen. 

Verdienen jullie extra aan ons door reclame via YouTube?

Dat klopt. De vergoeding voor het laten zien en horen van de teksten en muziek op Youtube en andere sociale media is geregeld via Buma/Stemra.

Mag ik ook een andere tekst op jullie muziek schrijven of andere muziek gebruiken op jullie teksten?

Ja, dat mag en die mag je zelfs op YouTube plaatsen. Als je een nieuwe tekst hebt geschreven op onze muziek, blijven alle rechten wel bij Rep en Roer, dus ook de reclame-inkomsten. Ook wanneer jij je als schrijver creatief hebt toegevoegd, ben je niet mede-eigenaar van dat liedje.

En misschien ook belangrijk om te melden: mocht je iets creatiefs doen met onze muziek dat wij afkeuren, bijvoorbeeld omdat we dat we vinden dat dit ons imago schaadt, kunnen we dit via Buma/Stemra verbieden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van schunnige taal. Dat kunnen wij niet accepteren, omdat de muziek is geschreven voor kinderen. Net als racistische of haatdragende uitingen, of teksten voor politieke doeleinden. Ons doel is om kinderen blij te maken en op een verantwoorde wijze in aanraking te laten komen met kunst en cultuur en daar zijn wij heel zuinig op.

Dus… hoe zit het met de auteursrechten?

Bij aanschaf van de musical…

  • … mag je de musical binnen dat schooljaar uitvoeren en heb je nooit extra kosten voor de rechten.
  • … mag je de musical gewoon op YouTube en of Facebook zetten. Je hebt nooit kosten over de rechten.
  • … mag je de musical op film zetten en verspreiden binnen de school, mits niemand hieraan verdient.
  • … en laat je een dvd maken door een commerciële partij die dvd’s verkoopt aan de leerlingen: vraag dan of ze het goed willen regelen met de Buma/Sterma. Zij zijn verantwoordelijk voor de rechten.

Zijn er dingen nog steeds niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Mail dan naar info@repenroer.nl.

Hoe zit het met de auteursrechten bij gebruik van een musical? Lees hier wat je op internet mag zetten en wanneer je Buma/Stemra moet afdragen.

Lees hier meer blogs over opvoerrechten.

Hoe zit het met de auteursrechten?