M

Uitgelicht: ‘Het Land van Niks’

Enkele leerkrachten van Edugo Lochcristi uit Gent, België (secundair onderwijs), hebben samen met tv- en musicalster Jan Schepens een 40-tal leerlingen klaargestoomd om het beste van zichzelf te geven in de musical Het Land van Niks.

Musicalster Jan Schepens

Ann Sanders, docente wiskunde en wetenschappen en mede-regisseuse: “We zochten iemand die ons een beetje op weg kon helpen.” Jan Schepens is in België een zeer bekend en geliefd acteur. Hij speelde onder andere in F. C. De Kampioenen en in de musical De Drie Biggetjes met K3. Ann Sanders: “Nee heb je, ja kun je krijgen”.

Jan Schepens heeft een paar repetities intensief met de kinderen gewerkt. “Hij heeft het vermogen om een scène net even een klein beetje veranderen, waardoor die leuker werd.”

Secundair onderwijs

De musical werd uitgevoerd met kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. De musical is geschreven voor de basisschoolleeftijd, maar is door de tijdloze humor ook voor andere leeftijdsgroepen geschikt. Sanders: “We hebben de tekst soms een beetje moeten aanpassen aan de Vlaamse taalcultuur”. ‘We piesen en we poepen’ heeft in Vlaanderen immers een andere betekenis…

“In mei hadden we een drietal uitvoeringen. Het publiek was laaiend enthousiast.” De musical heeft een groot effect gehad op de leerlingen. Sanders: “Het heeft hen met elkaar in contact gebracht.”

Klik hier voor meer informatie over het ‘Het Land van Niks’
Bekijk hier de video op YouTube.

Waar gaat de musical over?

In het Land van Niks mag niks. Niet spelen, niet schreeuwen, niet lachen, helemaal niets. Dat heeft koningin Koud’n’kill bepaald. Het volk verveelt zich nogal.

Tot dat op een dag de Doodgewone Dames arriveren met hun zoon Sebastiaan. Ze willen helpen het Land van Niks te veranderen in een Land van Wel Iets. Ze presenteren een stappenplan. Om erin te komen moet het volk eerst leren tv kijken (“eigenlijk niets doen, maar het lijkt wel iets”). Uiteindelijk gaan ze uit hun dak op een vette party. En voor het eerst sinds heel lang danst en zingt het Volk van Niks dat de spetters eraf vliegen.

Koningin Koud’n’kill is uitzinnig van woede als ze er achter komt wat er is gebeurd, en dreigt met zware straffen. Het Volk wil van haar af.

Het plan ontstaat om de koningin te betoveren tot standbeeld. Maar dan ontmoet Sebastiaan de koningin en de vonk slaat over… Zal hij op tijd zijn om de aanslag op haar te voorkomen…?

Uitgelicht: ‘Het Land van Niks’