D

De musical opvoeren in de open lucht

Een aantal scholen besloot in coronatijd hun musical buiten op te voeren. Omdat onze musical van dat jaar zich in een dierentuin afspeelde, paste dit goed. We kregen vorig jaar een paar uitnodigingen om te komen kijken. Nieuwsgierig namen we plaats in een park of op een schoolplein en zagen hoe verrassend leuk het is: de musical opvoeren in de open lucht.

Een bijzondere uitvoering

Jasper Rietman van de Dominicusschool in Utrecht: “We hebben hier op school een eigen theaterzaal met 150 stoelen en heel mooi licht en geluid. Toen moest alles dicht. Toen gingen we brainstormen over wat we wel konden. We deden een musical over een dierentuin. Achter de school is een park met een hertenkamp met een eigen gebouwtje. Wat nou als we het daar buiten gaan opvoeren? Toen ging het heel snel. Sommige collega’s waren nog sceptisch: ‘wat nou als het regent en zijn ze wel te verstaan?’ Maar uiteindelijk was eigenlijk iedereen om. De kinderen wisten ook dat dit een kans was om de musical door te laten gaan op een bijzondere manier waardoor ze erg gemotiveerd waren.”

Het gaat niet regenen…

“Ik heb steeds gezegd: ‘het gaat niet regenen’, maar ik ben heel blij dat mijn collega toch nog partytenten heeft gehuurd voor de overkapping van het publiek en podium. Dat was een goede zet, anders was het ook op een andere manier nog spetterende voorstelling geweest!”

Is het wel verstaanbaar buiten?

“Verstaanbaarheid is buiten natuurlijk heel moeilijk, vooral als het waait. Tijdens het oefenen riep ik vaak ‘ik versta je niet!’ en ook kinderen gingen achteraan staan en staken hun duim op als het goed konden verstaan. Zo is het ze samen toch gelukt. We hebben ook veel buiten geoefend om er vast aan te wennen, gewoon op het schoolplein. Dat werkte erg goed.”

De musical opvoeren in de open lucht
De dierentuin tot leven brengen bij het hertenkamp

 

De musical opvoeren in de open lucht
Overkapping voor het publiek

 

“De ouders moesten wel wennen aan het idee dat de kinderen niet in het theater mochten optreden. Maar toen ze de musical eenmaal gezien hadden, waren ze heel erg enthousiast. Ze zaten lekker aan tafeltjes met een drankje, waardoor het leek alsof ze bezoekers van de dierentuin waren die even op een terrasje zaten. De musical speelde zich om hen heen af. Het werd veel meer een soort festival en daardoor minder formeel en gezelliger.”

Bezoek Rep en Roer Musicals

“Wij zijn bij deze musical gaan kijken. We waren erg verrast hoe gezellig en hip deze buitenuitvoering was. De Bakfietsboys kwamen in een grote bakfiets aangefietst. Er waren meerdere plekken rondom het publiek waar scènes gespeeld werden. Daardoor werd het heel afwisselend en interactief. Je zat als publiek relatief dicht bij de spelers zit waardoor je het goed kon verstaan. En een drankje erbij! Wat wil je nog meer in de zomer.”

 

Lees hier de ervaring met buiten opvoeren van de Pallas Athene uit Amersfoort
Lees hier een blog over de voor- en nadelen van de musical buiten opvoeren

De musical opvoeren in de open lucht