D

De musical uitvoeren in de open lucht

Een aantal scholen besloot in coronatijd hun musical buiten uit te voeren. Omdat onze musical van dat jaar zich in een dierentuin afspeelde, paste dit goed. We kregen vorig jaar een paar uitnodigingen om te komen kijken. Nieuwsgierig namen we plaats in een park of op een schoolplein en zagen hoe verrassend leuk het is: de musical uitvoeren in de open lucht.

De omgeving gebruiken 

Bert Groothedde, muziekleraar op BS Palles Athene uit Amersfoort:
 “Ik zei tegen de school: de musical moet doorgaan. Ze hebben dit jaar al zoveel niet gehad, dus deze afsluiting van het jaar wordt heel belangrijk. Ik voeral meerdere jaren buiten op het schoolplein de musical op, dus dat zijn de kinderen ook gewend. Ik vind het zoveel leuker dan in de aula of een theaterzaal. Het geluid kan weg en ik vind het ook in de zomer heerlijk om buiten te zijn. Het voordeel van buiten spelen op het plein is ook dat je echt de ruimte hebt. Alle kinderen staan zo ruim dat je ze ook echt allemaal kan zien. We hadden een T- opstelling gemaakt waardoor de ouders om het podium heen zaten en zo een goed overzicht hadden. Ik kan ook met de hoogte werken: dit jaar kon de Oelewapper uit een lokaal op de eerste verdieping wat roepen. Dat was toch lachen!” 

Live-band

“We hadden een live-band met ouders die in de band speelden. Dat gaat buiten beter omdat het geluid goed weg kan. Binnen is het meteen zo hard. We hebben de voorstelling op het laatste moment een dag verplaatst naar voren omdat het zou gaan regenen. Omdat je op je eigen schoolplein speelt, ben je daarin ook flexibel.” 

De musical uitvoeren in de open lucht
De Oelewapper speelt vanuit een bovenraam

 

De musical uitvoeren in de open lucht
De kleuters in het publiek maakten in hun dieren-onesie deel uit van de voorstelling

 

Bezoek Rep en Roer Musicals

“We zijn naar de buitenvoorstelling in Amersfoort wezen kijken. Geheel in lijn met het dierentuinthema was er in het decor een ‘kooi’ gemaakt voor de kleinere broertjes en zusjes van de spelers. Hen was gevraagd een dierenonesie aan te trekken. Vanuit deze kooi konden ze de voorstelling bekijken. Daardoor werden ze een onderdeel van het decor, wat een leuk effect had.”

“De kinderen maakten heel slim gebruik van de twee draadloze microfoons die beschikbaar waren. Doordat ze altijd in de microfoon spraken en die doorgaven waren de teksten goed te verstaan. Het is misschien niet het traditionele acteren zoals je gewend bent, maar als publiek is het heel prettig dat je iedereen op die manier goed kan verstaan. De grapjes komen er dan beter uit. De live-band onder leiding van Bert maakte het ook heel sfeervol en rijk.” 

 

Lees hier de ervaring met buiten opvoeren van de Dominicusschool uit Utrecht
Lees hier een blog over de voor- en nadelen van de musical buiten opvoeren

De musical uitvoeren in de open lucht