Muziek in de klas – Verborgen kracht van musicals
We horen het steeds weer: muziek in de klas is belangrijk. Natuurlijk is de eindmusical een feestelijke manier voor de groep om afscheid te nemen van de schooltijd. Maar er gebeuren meer dingen in de hoofden van leerlingen. Terwijl we hard repeteren, tekst, zang en dans oefenen, de zenuwen bedwingen, elkaar aanmoedigen en misschien elkaar stimuleren als het heel spannend wordt, komen er processen in de hersenen op gang. Van deze ontwikkelingen kunnen de leerlingen op lange termijn veel profijt hebben. Maar wat zijn nou die voordelen van musical en muziek in de klas?
Erik Scherder
In Nederland is er een hoogleraar die hier alles over kan vertellen. We vonden het dan ook heel interessant om hem hier een paar vragen over te stellen.
Erik Scherder: De lange periode van voorbereiding van een musical en alle ingrediënten die daarin zitten zoals dansen, muziek en toneelspelen, zijn heel uitdagend voor een kind! Het is iets nieuws en ze moeten er vaak echt moeite voor doen. Ze willen beter worden en straks voor pa en ma, opa en oma gaan vlammen!
Voor het doen van die moeite wordt het kinderbrein enorm beloond, daar zijn mooie studies naar gedaan. Die studies gaan over het opbouwen van cognitieve reserve. Dat betekent dat als het kind in deze groeifase, die tot het 30e levensjaar loopt, regelmatig zo’n uitdaging heeft als een musical, dan komen er meer contactpunten en wordt het brein complexer. Die complexiteit heeft direct te maken met de cognitieve reserve en dat betekent dat als het brein meer complexiteit krijgt, en het kind ouder wordt, ze beter zijn beschermd tegen ouderdomsziekten. U werkt in feite aan een hele gezonde oude dag van de kinderen. Wie wil dat nou niet?
Meer leuke links
Wil je meer weten over deze materie kunnen wij zijn boek Singing in the brain van harte aanbevelen.
