Muziektermen
Tempo, maat en ritme. Je hoort deze woorden vaak, maar wat betekenen ze precies? Wat is het verschil tussen tempo, maat en ritme? Hieronder een eenvoudige uitleg van deze muziektermen.
Tempo, maat en ritme
In het kort: het tempo is de snelheid van de muziek. De maat is hoe je de muziek meetelt. Het ritme is de afwisseling van korte en lange noten binnen de maat.
Tempo
Het tempo is de snelheid van de muziek. Dus de snelheid als je meetelt of als je op de muziek meebeweegt. Een liedje kan up-tempo zijn (vaak het openingslied van de musical) of een langzaam tempo hebben (de ballad van de musical).
Je kunt het tempo aangeven met een cijfer: BPM, beats per minute. Een metronoom geeft het aantal beats per minute aan.
Maat
De maat kun je meetellen en vormt de basis onder de muziek. Je kunt het zien als een soort beat die het nummer ondersteunt. Vaak duurt een maat vier tellen. Soms ook drie of een ander aantal tellen.
In een notenbalk is de maat de tijd tussen twee maatstrepen (verticale lijnen). Hoeveel tellen er in een maat zitten, kun je zien aan het begin van de notenbalk. Daar staat een breuk; de maatsoort. Het aantal tellen in de maat wordt aangegeven door het bovenste cijfer van deze breuk. het onderste cijfer geeft de eenheden aan. Meestal zijn dat kwartnoten (4), maar soms ook achtste noten (8) of halve noten (2).
Maat kunnen houden betekent dat je mee kunt bewegen (of klappen) met de beat van het nummer. Als je geen maat kunt houden, beweeg of klap je op een manier die niet correspondeert met de muziek.
Ritme
Het ritme is de afwisseling van korte en lange noten binnen de maat.
Je kunt een ritme opschrijven met noten van verschillende tijdslengtes: kwartnoten (duren 1 tel), halve noten (duren 2 tellen), achtste noten (duren een halve tel), zestiende noten (duren een kwart tel), enzovoort.
Bekijk hier een filmpje van schoolTV over het verschil tussen tempo, maat en ritme.
Lees hier het blog over theatertermen.