O

Oefening: elkaar presenteren

Bij de opvoering van de musical wil je dat iedereen het goed kan verstaan. Het is niet voor elk kind even makkelijk om verstaanbaar te praten voor een grote groep. Om dit te leren, probeer dan eens deze oefening: elkaar presenteren. Je presenteert een klasgenoot aan de klas door iets over hem of haar te vertellen.

Locatie

Klas of gymzaal.

Materiaal

Zelfverzonnen tekst.

Opstelling

Twee spelers staat voor de groep, de rest zit.

Hoe gaat het spel?

Verdeel de klas in duo’s. Neem van tevoren even de tijd om met je duo partner af te spreken wat je over elkaar gaat zeggen. Bijvoorbeeld hoe de ander heet, welke broers of zussen diegene heeft, wat zijn hobby’s zijn e.d. Bijvoorbeeld: ‘Dit is Pietje Puk, hij heeft een broer en een zus, en zijn hobby’s zijn…’ Je kunt bijvoorbeeld ook beschrijven wat voor kleding de ander aanheeft. Let erop dat de beschrijving neutraal blijft. Het hoeft geen lang verhaal te zijn; een paar zinnen is genoeg.

Als de kinderen in de klas het niet goed kan verstaan, steken ze hun hand omhoog. De speler begint dan opnieuw. De leraar kan ook opdracht geven, bijvoorbeeld: ‘doe het nog eens, en kijk dan de klas aan’, of ‘probeer het nu te vertellen aan de kinderen achterin de klas’. Of: ‘Doe het nu nog eens, maar vertel het als een spannend verhaal’, of ‘alsof je heel boos bent’.

Vervolgens komt de andere helft van het duo aan bod.

 

Vind hier meer oefeningen en opwarmers voor de musical.
Vind hier meer blogs over verstaanbaarheid.
Vind hier tips voor presenteren voor de klas van Wijzer over de Basisschool.

Vertel iets over elkaar voor de klas.
Oefening: elkaar presenteren
Oefening: elkaar presenteren