O

Oefeningen tegen plankenkoorts

Heel zenuwachtig voor de musical? Hieronder vind je een aantal oefeningen tegen plankenkoorts.

Visualiseren

Op een rustig moment, als je thuis bent bijvoorbeeld, sluit je je ogen en stel je je voor hoe het zal gaan. Je opkomst, je ziet de mensen in de zaal, je medespelers, je ziet jezelf op het podium staan en doen wat je moet doen, van het begin tot het eind. Je ziet het als het ware voor je. Hierdoor heb je het al een beetje meegemaakt en zal het in het echt wellicht wat minder spannend zijn.

Verken de ruimte

Loop voor aanvang van de voorstelling over het podium en door de zaal, voordat het publiek er is. Neem de ruimte, roep (evt. door elkaar) zinnetjes van je eigen tekst, maak grote bewegingen die daarbij horen. Dan neem je de ruimte al een beetje in je bezit.

Ademoefening

Richt je aandacht op je adem. Adem rustig in en uit. Als je gespannen bent, ga je vaak hoog inademen. Leg je handen op je buik en adem naar je buik toe.

Gezamenlijke concentratie-oefening

Je staat niet alleen op het podium, je doet het samen. Ga in een kring staan, hand in hand, ogen gesloten. Diep in- en uitademen. Daarna zegt iedereen zegt om beurten hoe hij/zij zich voelt.

Toi-toi-toi met de oefeningen tegen plankenkoorts!

 

Lees ook het blog Tips tegen plankenkoorts
Bekijk hier alle blogs over plankenkoorts

Wat is plankenkoorts?

Plankenkoorts of podiumangst is een specifieke fobie voor het optreden of spreken in het openbaar, doorgaans bij toneel- of muziekvoorstellingen. Een lichte vorm van deze angst treedt opvallend vaak op bij mensen die beroepsmatig in de schijnwerpers staan, vlak voordat ze aan hun optreden beginnen. Meestal verdwijnt de angst echter acuut zodra ze het toneel betreden.

Wil je meer weten over het omgaan met plankenkoorts? Lees het boek Podiumangst, geschreven door Liesbeth Citroen en Martine van der Loo.

Oefeningen tegen plankenkoorts