O

Onze testscholen

Bij het schrijven van een musical proberen we ons zo goed mogelijk voor te stellen hoe alles het op het podium zal werken. Maar hoe het daadwerkelijk uitpakt, zie je natuurlijk het beste in de praktijk. Daarom werken we sinds een aantal jaren met testscholen. Het jaar voordat ze uitkomen, spelen deze scholen de pilot van de musical. Naar aanleiding van hun ervaringen kunnen we de musical finetunen.

Wat voor scholen helpen hieraan mee en wat voor dingen komen we tegen op de vloer die we kunnen gebruiken voor de verbetering van de musical?

De testscholen

Natuurlijk is geen school hetzelfde. Wat voor de ene groep niet werkt, kan bij een andere groep juist goed uit de verf komen. Vandaar dat we meerdere testscholen hebben. Zo hebben we dit jaar scholen uit Tiel, Den Haag, Heemskerk en Amersfoort die onze musical voor 2023 al gaan uitvoeren.

Deze scholen ontvangen begin maart het script en begin april de liedjes. Ze gaan ermee aan de gang en koppelen naar ons terug wat ze tegenkomen tijdens het instuderen.

Wat we ervan leren

De leerkrachten van de scholen die hieraan meewerken, hebben veel ervaring met het begeleiden van musicals. Ook hebben ze vaak creatieve ideeën. Tijdens het instudeerproces komen ze vaak op leuke aanvullingen, bedenken slimme (decor)oplossingen en maken handige aanpassingen. Van veel ideeën maken we dankbaar gebruik.

Bij de pilotuitvoeringen komen wij kijken en bespreken de voorstelling na met de leerkrachten en de kinderen. Hier leren we ontzettend veel van. Soms merk je bijvoorbeeld dat het ergens ‘trekt’, dat een scène te lang duurt of dat er ergens onnodige attributen inzitten. Of dat iets juist heel goed werkt. Of zie je een leuke toevoeging die door de leerkracht of de kinderen zelf is bedacht.

Al deze kennis nemen we mee in de afronding, zodat we begin november een musical kunnen presenteren waarvan we weten dat hij werkt!

 

Ook testschool worden? Neem contact met ons op.

Lees hier meer blogs over Rep en Roer.

Onze testscholen