O

Ouderparticipatie bij de musical

Tips van meester Jeroen

Bij de musical instuderen komt een hoop kijken. Behalve het instuderen heb je nog het decor, de kleding en de rekwisieten. Dan is het fijn als je dat als leerkracht niet helemaal alleen hoeft te doen.

Rep en Roer vroegen meester Jeroen, leraar groep 8 en theatermaker: hoe pak jij de ouderparticipatie bij de musical aan?

‘Ouders zijn bij ons altijd een belangrijk onderdeel van de musical. Er zijn altijd ouders die het leuk vinden om op die manier een beetje betrokken te zijn bij het ‘geheim’. Zo verkopen we het ook aan de ouders: het is een groot geheim wat we gaan doen, maar de mensen die een beetje meehelpen, die krijgen al wat inside information. We merken dat het bij ons hierdoor nooit een probleem is om aan hulpouders te komen.

We vragen aan de ouders hulp bij het maken van het decor. Er is vaak wel een ouder te vinden die goed is met hout, die kan helpen met het maken van de schotten. Ik vind het altijd fijn als het decor vrij snel staat, zodat de kinderen kunnen oefenen in het decor. Dat ze weten waar ze moeten staan.

Er is vaak ook wel een moeder of vader die de kleding wil inventariseren. We hebben het geluk dat er een klein potje is om kleding te kopen als die heel specifiek is, bijvoorbeeld voor de rol van Napoleon in Het laatste level. Soms willen ouders graag zelf de kleding voor hun kind kopen. Bij een carnavalswinkel is dat helemaal niet zo duur.

Datzelfde geldt eigenlijk voor de rekwisieten: een ouder gaat per rol kijken wat er nodig is. Je gaat eerst kijken met het kind waar hij of zij zelf aan kan komen. Als bepaalde dingen missen gaan we aan de hele klas vragen wie wat heeft. Wat dan nog ontbreekt, daar gaat de ouder achteraan.

Kortom: Ouderparticipatie bij de musical scheelt je als leerkracht een hoop denktijd.’

 

Lees hier meer blogs over decor.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Ouderparticipatie bij de musical