M

Uitgelicht: pilot van de musical ‘Verboden te voeren’

Dit jaar zal op veel scholen de groep 8 musical Verboden te voeren te zien zijn. De pilot van de Rep en Roer musical ‘Verboden te voeren’ werd gespeeld door KBS De Lunetten uit Heemskerk. Leerlingen, leerkrachten en ouders waren unaniem enthousiast. ‘Er zit veel humor in deze afscheidsmusical’.

Pilot

Het is leuk, maar ook een beetje spannend natuurlijk, zo’n nieuwe afscheidsmusical uittesten. Want wat als die nog niet goed uit de verf komt? Dennis Kraaij, leerkracht van groep 8 van De KBS Lunetten ziet vooral voordelen. “Ik vind het juist leuk dat je iets mag uitproberen waar nog aan geschaafd wordt. Het was een ontzettend gaaf proces. Een collega van mij schrijft zelf mee aan de groep 8 musical en we konden zo ook meedenken over de karakters.”

Het verhaal

‘Verboden te voeren heeft een heel leuk plot.’

Het verhaal speelt zich af in een dierentuin die een gestolen vogel in haar bezit heeft. Die trekt veel publiek, maar dierenactivisten willen hem terugbrengen naar Argentinië, waar hij thuishoort. En dat levert allerlei spannende en grappige situaties op. Dan volgt er bovendien nog een heel onverwacht plot. Dat was een schot in de roos, volgens Dennis. “Kinderen vinden het heel leuk om daar met elkaar naar toe te werken. Al te weten wat het publiek nog niet weet.”

De rollen

Alle kinderen kwamen goed uit de verf. Dennis: “Het toffe van deze afscheidsmusical is dat er geen grote hoofdrol in zit. Alle rollen zijn flink. En toch zijn ze uit elkaar te houden en hebben ze allemaal een eigen, herkenbaar karakter. We hebben het proces van rolverdeling heel erg losgelaten en de kinderen vonden allemaal een rol die bij hen past.” Dennis zag zo veel kinderen weer op een heel andere manier. “Een wat stiller kind was bijvoorbeeld de directeur van de dierentuin. Ook andere kinderen kwamen helemaal los.” De personages deden Dennis vaak denken aan mensen die je in het dagelijks leven ook tegenkomt. “Maar dan wat sterker aangezet. Dat maakt het heel herkenbaar en grappig.”

Volgend jaar weer

Dennis mag dit jaar wéér op de troepen vooruitlopen, want KBS Lunetten test nu de groep 8 musical van volgend jaar. “Echt heel erg leuk. Het is pas het tweede jaar dat ik op deze school lesgeef, dus voor mij is dit vrij nieuw, maar ik vind het echt helemaal super!”

 

Bekijk hier meer ervaringen van andere scholen.

Uitgelicht: pilot van de musical ‘Verboden te voeren’