H

Hoe kan je helpen bij Plankenkoorts?

De afscheidsmusical. Je moet bijna op. Het zweet staat in je handen. Je hebt knikkende knieën. Een droge mond. Je hoopt dat je optreden snel achter de rug is. Bijna iedereen heeft in meerdere of mindere mate plankenkoorts. Een beetje spanning is goed. Tot op zekere hoogte kan het je helpen om gefocust te zijn. Maar het kan je behoorlijk wat plezier in je optreden ontnemen. Hieronder wat tips om de plankenkoorts in bedwang te houden.

  • Je mag fouten maken. Sta jezelf toe om fouten te maken. Een verspreking, een verkeerde opkomst, je tekst vergeten: Het is niet erg! Het is namelijk niet waar het om gaat. Als jij weet wat je komt doen op het podium, weet je ook hoe je verder moet bij een foutje. Daarbij: De mensen in de zaal begrijpen heel goed hoe spannend het is. Vaak is het ook wel grappig als er iets mis gaat.
  • Je bent je personage. Je kunt je voorstellen dat niet jij, maar je personage gaat optreden. Als je een foutje maakt, is het ook je personage die een foutje maakt, niet jij.
  • Je bent een (maar) schakeltje. Je bent een schakeltje in het geheel. Je doet het met elkaar en je helpt elkaar, mocht er iets anders lopen dan verwacht.
  • Vertrouw op het moment. Realiseer je: je hebt het meeste werk al gedaan. Je hebt geoefend, tekst geleerd, liedjes geleerd, dansjes. Je hebt je best gedaan. En nu laat je het los. Ga genieten van je werk en vertrouw op het moment.
Hoe kan je helpen bij Plankenkoorts?