S

Scènes met veel kinderen, hoe pak je dat aan?

Tips van meester Jeroen

Richting het einde van de musical is er vaak een scène waarin heel veel kinderen tegelijk op het toneel zijn. Dat kan wel eens rommelig worden. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: scènes met veel kinderen, hoe pak je dat aan?

‘Je verdeelt de kinderen natuurlijk goed over de breedte van het podium, maar je kunt ook de diepte van het podium gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de kinderen niet te dicht op elkaar staan.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat degene die aan het woord is, in beeld is. Het helpt dat enorm als de andere kinderen vanuit hun rol reageren op wat er gebeurt op het toneel. Dit heeft twee voordelen: de kinderen blijven spelen, ook al hebben ze even geen tekst. En het publiek weet waarnaar ze moet kijken. Je hoeft dan in principe niet van je plek te komen als je aan het woord bent, maar krijgt wel de aandacht die je verdient.’

 

Rep en Roer vult aan: de kinderen die in de scène aan het woord zijn, mogen natuurlijk niet afgedekt worden door andere spelers. Je kunt met veel kinderen op het podium ook een deel van de kinderen laten zitten op (de rand van) het podium. Dat geeft van variatie in het toneelbeeld.

Dus, resumé: scènes met veel kinderen, hoe pak je dat aan?

  • de kinderen goed verspreiden over het podium, zowel breedte-diepte als hoogte-laagte
  • de kinderen laten kijken naar/reageren op degene die aan het woord is
  • laat de spelers die aan het woord zijn niet afdekken door andere spelers

 

Lees hier meer blogs over zichtbaarheid op het podium.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Scènes met veel kinderen, hoe pak je dat aan?