Z

Zo leer je de musicaltekst uit je hoofd

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Hoe leer je de tekst uit je hoofd? Bekijk hier het filmpje.

Hoe leer je eigenlijk al die tekst voor de musical uit je hoofd? In deze video geef ik tips, waardoor jij kan zeggen… ik ken mijn tekst als een pro, bro.

Tip 1: markeren

Hiervoor heb je nodig je script… je hand… en een markeerstift. Met jouw markeerstift ga je jouw rol markeren. Ik doe het voor. Ik speel bijvoorbeeld puber Sam, uit de musical Camping de Hooiberg. Dan is het handig als ik steeds de tekst hardop zeg. (doe ik voor): ’Het is verschrikkelijk, nergens bereik.’ Daarna zegt mijn tegenspeler iets en daarna zeg ik: ‘Dit is onmenselijk.’ Ik raak al een beetje bekend met de tekst. Daarna zeg ik nog eens deze zinnen en dek ik met mijn hand de tekst af. Is dit nou niet je ding en denk je..ik oefen VEEL liever met mijn telefoon.. dat kan ook!

Tip 2: gebruik de oefenapp

Download de oefenApp van Rep en Roer. Daarin kun je vet handig met je telefoon je tekst oefenen. Als je op het oogje klikt, wordt jouw tekst onzichtbaar. Je ziet dan nog wel de tekst van je tegenspelers. Wil je controleren of je het goed hebt gezegd? Dan klikt je weer op het oogje en verschijnt je tekst weer.

Tip 3: maak een planning

Een planning gaat jou echt helpen. Zeker als je een grote rol hebt. Dus verdeel de scène’s over een aantal weken. En zorg dat je iedere dag op een vast moment, bijv. na het eten, oefent. Zo wordt het een gewoonte.

Tip 4: spreek de tekst op verschillende manieren uit

Deze is leuk. Spreek jouw tekst op honderduizend verschillende manieren uit. Bijvoorbeeld HARD, zacht., verdrietig, blij. En tijdens allerlei activiteiten. Dus terwijl je zit te gamen, bij het aankleden of op de fiets. Je lichaam raakt zo gewend aan de teksten en daardoor worden ze veel makkelijker!

Tip 5: maak tekeningenTekst uit je hoofd leren? Maak er een tegelijk van.

Na veel oefenen ken je 80% van je tekst echt wel uit je hoofd, maar die laatste 20% kan lastig zijn. Een hele goede manier om lastige dingen uit je hoofd te leren is er beelden bij verzinnen. Maak een tekening of zoek plaatjes bij die lastige scènes. Bijvoorbeeld de zin: Dan maak je als het ware een foto van die tekening en zet het in je hoofd. Voilà, jij kent je tekst nu 100%!!

 

 

Bekijk hier meer tips van juf Marijke van Geflipt?!
Bekijk hier het filmpje van Zapp: Help! Acteren, waar moet ik op letten?

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Hoe leer je de tekst uit je hoofd? Bekijk hier het filmpje.

 

Zo leer je de musicaltekst uit je hoofd