V

Verdeel niet meteen de rollen

Je wilt misschien lekker snel beginnen met het verdelen van de rollen, zodat iedereen zo snel mogelijk zijn teksten kan gaan leren. Maar wacht even, is het niet leuk om eerst met het stuk te beginnen zonder dat iedereen al zijn rol weet? Verdeel niet meteen de rollen. Op deze manier kunnen de kinderen wennen aan de musical. Ze kunnen ervaren hoe het is om verschillende rollen te spelen. Misschien blijken ze dan meer rollen leuk te vinden dan ze in eerste instantie dachten.

Hoe begin je?

We gaan beginnen door groepjes kinderen een willekeurige scène te geven. De leerkracht verdeelt de rollen onder de kinderen en laat ze zelfstandig de scène instuderen. Zo kan je meerdere groepjes aan het werk zetten. Je kunt de kinderen allemaal dezelfde scène laten voorbereiden, of een paar verschillende.

Na tien minuten roep je de kinderen bij elkaar voor een presentatie. Wat hebben de kinderen ervan gemaakt? Laat de groepjes hun scène aan elkaar presenteren. Vergeet niet ze voor elkaar te laten applaudisseren.

Nu gaan we de scène kort bespreken. Je kunt geen fouten maken, maar er zijn misschien wel dingen die je kan verbeteren. Of kun je ideeën met elkaar bespreken die de scène nog leuker kunnen maken.

Nu doen we het nog eens. Je kunt de scènes of de rollen nu anders verdelen. Iedereen krijgt weer tien minuten om te oefenen. De kinderen zien nu dat een scène verschillend uit kan pakken. Ze voelen nu misschien ook de ruimte om meer uit te proberen met het karakter van het personage. Bepreek weer wat er nog meer voor opties zijn met de rollen of de scène en laat ook andere kinderen tips en tops geven.

Concluderend: verdeel niet meteen de rollen. Wanneer kinderen op deze manier wat geproefd hebben aan scènes en personages, kunnen ze zich een nog beter beeld vormen van de rollen. Misschien kiezen ze wel een rol die ze anders nooit gekozen zouden hebben voor hun groep 8 musical.

Lees hier meer blogs over beginnen met de musical.
Lees hier blogs over de rolverdeling.

Laat de kinderen eerst wennen aan de musical.

Verdeel niet meteen de rollen