V

Verstaanbaarheid op het podium

Waar leg je de klemtoon?

Leuk hoor, die musical. Maar waar ging het eigenlijk over? Ik kon niks verstaan! Toch een beetje jammer. Welke factoren spelen bij verstaanbaarheid en speciaal in dit blog: welke rol speelt het leggen van de klemtoon?

Factoren bij verstaanbaarheid

Verstaanbaarheid heeft met een paar dingen te maken: het volume van spreken, de snelheid van spreken, het niet inslikken van lettergrepen of de richting waarin gesproken wordt. Maar ook met hoe je accenten legt in een zin: waar leg je de klemtoon?

Waar leg je de klemtoon?

Waar je de klemtoon legt, bepaalt de betekenis van de zin. Bijvoorbeeld in de zin: Gaat u nog wat kopen meneer? Je kunt de klemtoon leggen op ‘u’: Gaat u nog wat kopen meneer? In die situatie zijn er kennelijk andere kopers en heeft de betreffende meneer nog niet gekocht. Je kunt de klemtoon ook leggen op ‘kopen’: Gaat u nog wat kopen meneer? In deze situatie is de meneer in de winkel, maar heeft hij nog niets gekocht. In de musical Zo goed als nieuw waar deze zin uit komt, is de klemtoon bij deze zin correct.

Als de kinderen de juiste klemtonen weten te leggen, is het verhaal voor het publiek (en voor de kinderen zelf :-)) beter te volgen.

 

Lees hier meer blogs over stemgebruik.
Bekijk hier een leuk filmpje van van Kooten en de Bie over klemtonen.

Verstaanbaarheid op het podium