V

Vrijer worden met je stem

Hoewel kinderen op het schoolplein geen enkele moeite lijken te hebben met stemverheffing, is dat op het toneel toch niet voor iedereen vanzelfsprekend. Straks moeten de spelers met hun stemmen de achterste rijen van de zaal bereiken. Hoe kan je dat alvast oefenen? Hieronder een oefening om vrij te worden in je stemgebruik.

Je staat in een kringopstelling. Het liefst met een beetje ruimte om je heen, dus de gymzaal zou een goede plek zijn.

De leraar groet de leerling naast hem met een handgebaar: “Hee!’ (zo van: lang niet gezien!). Die leerling doet hetzelfde bij zijn buurman/vrouw en zo gaat, in een rap tempo, de groet de hele cirkel rond.

Als de beurt weer bij jou is, dan vergroot je de groet.  Je verheft je stem, alsof diegene die je groet niet naast je staat, maar aan de andere kant van de straat loopt: ‘Heeee!’ (wat leuk om jou weer te zien zeg!) Je komt dan automatisch hoger in je stem. Elke ronde wordt de uitroep blijer.

Je kunt ook de emotie veranderen: je maakt de roep juist bozig, en zet daarbij een hand in je zij.: ‘Hé!’ (wat doe jij daar). Of je roept op een dametjes-manier: ‘Joehoe!’ (hier ben ik). Of een heel verbaasd: ‘Nee!’ (dat meen je niet).

Laat kinderen eventueel zelf een uitroep verzinnen die rondgaat. Draai ook eens de richting om.

 

Vrijer worden met je stem