E

Waarom blijven liedjes zo in je kop blijven hangen?

Waarom blijven liedjes zo in je kop hangen? Wie kan daar beter over vertellen dan hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Rep en Roer ging bij hem op bezoek.

Bekijk hier de video direct op YouTube

“Er zijn veel verklaringen voor waarom een liedje in je hoofd blijft hangen. Eén daarvan is dat je het liedje meteen heel erg leuk vindt. Het luistert makkelijk en je kent het refrein al snel. In het brein heb je namelijk ‘spiegel neuronen’; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek. Je hebt het liedje misschien één keer gehoord en je vond het heel leuk, maar dan kan je je het ineens niet meer herinneren. Ondertussen zijn die spiegel zenuwcellen wel geprikkeld en die kunnen, als je terugdenkt aan de situatie waarin je dat liedje hoorde, zelf weer dat liedje oproepen in je gedachte. Die spiegel zenuwcellen hebben een soort groot ‘eigen circuit’ in het brein en zo kan dat liedje elke keer blijven spelen in je hoofd.

Het kan ook zijn dat het liedje maar in je hoofd blijft hangen en je ervan af wilt. Daar kan je wat aan doen. Je kan het liedje nog één keer helemaal afluisteren of je kan kauwgom kauwen tijdens het luisteren. Dat klinkt gek, maar in de hersenstam zit een kauwgenerator met een eigen kauwfrequentie. Iedereen kauwt op een eigen ritme en dat ritme is niet gelijk aan de melodie van het liedje. Door te kauwen onderbreek je het ritme van het liedje en ben je het liedje kwijt.”

Bekijk hier meer filmpjes met Erik Scherder.

Waarom blijven liedjes zo in je kop blijven hangen?